Türkiye’nin en popüler caddesinde Kürtçe müzik yankılanıyor

.

İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi, 30 yıldır sokak müzisyenlerine ev sahipliği yapıyor. Adeta İstiklal Caddesi ile özdeşleşen müzik grupları arasında Kürtçe gençlerden oluşan gruplar da var.

İstanbul, 16 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık kenti. Kentte yaklaşık 6 milyon Kürt yaşadığı tahmin ediliyor. Türkiye’nin en popüler yerlerinden biri olan Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’de, her köşe başında şarkı söyleyen sokak sanatçıları ile karşılaşmak mümkün.  

Yerli ve yabancı turistlerin ve İstanbul sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiği bu gruplar arasında Kürtçe müzik yapan gençler de var. Zaman zaman Kürtçe müzik yapan gençler güvenlik güçlerinin engellemeleri ile karşılaşsalar da, bu sokakta Kürtçe müziğin sesi hiç eksik olmuyor.

Sokak sanatçısı Yakup Dayan da grubu ile birlikte müzik yapan gençlerden biri.

Dayan, “İki yıldır Kürtçe müzik yapıyorum. Eskiden Türkçe söylüyordum ama Kürtçe müzik yaparsam daha başarılı olurum diye düşündüm. Hem insanlarımız, hem de Avrupa’dan, başka ülkelerden gelenler müziğimizi dinlemek için buraya geliyor” diyor.

Müzisyen Mazlum Perenk, “Bu işin zorlukları çok. Hem esnaf, hem de bazıları bizden hoşlanmıyor. Bu nedenle baskı ile karşılaşıyoruz” diye anlatıyor.

İstiklal Caddesi’ndeki müzik grupları çoğunlukla 3-4 kişilik gruplardan oluşuyor. Yaz kış demeden, biraz da geçim derdi ile bir araya gelen gençler, bir kaç saat boyunca hem eğleniyor, hem de çevredeki insanları eğlendiriyor.

Müzisyen Yusuf da, “Bazen bize haksızlık ediliyor, baskı yapılıyor. Son birkaç gündür durum biraz daha iyi. Müzik yapıyoruz, insanlar seviniyor” diyor.

Kürtçe şarkı söyleyen gruplar içerisinde Kürt olmayan gençlerle karşılaşmak da mümkün. Rojava’nın Kamışlo kentinden aslen Arap olan Hasan da bunlardan biri. Hasan, grubu ile birlikte hem Kürtçe ve hem de Arapça şarkılar okuduğunu söylüyor:

“Aslen Kamışlo’luyuz. Yedi yıldır Türkiye’de yaşıyorum ve üç yıldır müzik yapıyorum. Kamışo’da komşularımız Kürt’tü, Kürtçeyi onlardan öğrendim. Kürtçe şarkı söylediğimi görenler Arap olduğuma inanamıyor, şaşırıyorlar.”

İstanbul’da bir çok kişi, sırf biraz müzik dinlemek ve bu evrensel atmosfere katılmak için İstiklal’e geliyor. Gelip geçen turistler de sokak müzisyenlerinin yarattığı bu havaya katılarak keyifli anlar yaşıyor.

Rûdaw

Kurdistan Haberleri

PWK: Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer Derhal Serbest Bırakılmalıdır
CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer gözaltına alındı
Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı
Mardin'de Osmanlı Ocakları aracı iki kadına çarpıp kaçmaya çalıştı
'Kürt sorunu' yoktur