Turnuvada başörtüsüz yarışan İranlı satranç oyuncusu İspanya’ya yerleşiyor

.

Kazakistan'daki turnuvada başörtüsüz yarışarak ülkesini temsil eden satranç oyuncusu Sara Khadem'in İran'a dönmeyeceği açıklandı. El Pais gazetesi Khadem ve ailesinin ülkelerinde yaptırım görme endişeleri nedeniyle İspanya'ya yerleşeceğini duyurdu.

 İran'ın en başarılı satranç oyuncularından Sara Khadem (Sarasadat Khademalsharieh) Kazakistan'ın Almatı kentinde Uluslararası Satranç Federasyonu (USF) tarafından düzenlenen Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası'nda iki gün üst üste başörtüsüz yarışmasıyla gündeme gelmesinin ardından ailesiyle birlikte İspanya'ya yerleşecek.

İspanyol gazetesi El Pais'e konuşan iki kaynak, dünya sıralamasında 804'üncü, ülkesindeki sıralamada ise 10'uncu basamakta yer alan satranç oyuncusunun turnuvanın ardından ülkesinde yaptırım göreceği endişesiyle İran'a dönmeyi planlamadığını söyledi. Habere göre Khadem ve film yönetmeni eşi Ardeşir Ahmadi küçük çocuklarıyla birlikte İspanya'da adı açıklanmayan bir şehre taşınacak. Kaynaklar Khadem'in muhtemelen bir daha İran adına yarışmayacağını da belirtti.

RELATED VİDEO

Ancak 25 yaşındaki Khadem ve ailesinin oturum izni alıp almadığı ya da iltica başvurusunda bulunup bulunmadığı bilinmiyor. El Pais'in haberine göre çiftin İspanya'da kendilerine ait bir evi bulunuyor.

SATRANÇ HUMEYNİ DÖNEMİNDE YASAKLANMIŞTI

İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından Ayetullah Ruhullah Humeyni satrancı 'kumar' ve 'oynayanların zihinlerini rahatsız eden şeytani bir oyun' olarak tanımlayarak İran'da yasaklamıştı. Ancak 1989'daki ölümünden kısa bir süre Humeyni yasağı kaldırmıştı. İran o zamandan beri hükümetin de destekleriyle Çin ve Hindistan'dan sonra Asya'daki en büyük satranç güçlerinden biri.

BAŞÖRTÜSÜZ YARIŞAN İRANLI SPORCULAR 'ÖZÜR DİLEMİŞTİ'

İran'da eylül ortasında 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından ülke genelinde kadınlar başörtülerini çıkararak 100'den fazla gündür devam eden hükümet karşıtı eylemlerin fitilini yakmıştı.

Eylemler sırasında İranlı kadın sporcuların bazıları uluslararası müsabakalarda ülkelerini temsil ederken başörtüsü yarışsa da daha sonra çeşitli gerekçelerle 'özür dilemişti'. Daha önce İranlı tırmanışçı Elnaz Rekabi, Güney Kore'de katıldığı bir turnuvada başörtüsü olmadan yarışmış, ülkesine döndüğünde 'kahraman' sloganlarıyla karşılanmış ancak ardından durumu fark etmediğine dair bir açıklama yapmıştı. İranlı aktivistler Rekabi'nin baskılar sonucu zorla özür dilediğini öne sürmüştü. İranlı okçu Permida Ghasemi de Tahran'daki ödül töreninde başörtüsünü çıkarmıştı ancak o da daha sonra başörtüsünün kaydığını ve durumu fark etmediğini söylemişti. İran Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'ndaki açılış maçından önce milli marşı söylememesi üzerine yoğun tartışmalar yaşanmış, daha sonra futbolcu ve teknik görevlilerin İranlı yetkililer tarafından tehdit edildiği ortaya çıkmıştı.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi