HDP’nin son günlerdeki yeni argümanı ‘’ulusal ittifak’’, şaşaalı söylemlerle kamuoyuna tanıtılıyor. İkinci bir ihtiyaca kadar uykuya yatırılacağı şimdiden belli. Sonuç bildirisinde bu anlaşılıyor.
Milli mücadele bakımından bu argümanın önemi ortada; içinin boşaltılarak bir süre sonra bir tarafa atılmasına müsaade edilecek bir argüman değil. Hele Kürdistani güçlerin bu oyuna gelmesi mümkün değil.Ortada gerçek anlamda bir “Ulusal İttifak” girişimi yok. Olsa olsa bir siyasi hareket olmayı başaramamış bazı siyasetçilerin, sözüm ona temsil ettiklerini söyledikleri gelenekleri,HDP’nin çatısı altında intihar ettirerek,kişisel çıkarlar peşine düşmelerinden söz edilebilir. Siyasi etik bakımından tartışmalı bu tür tutumların bütün Kürdistan halkı tarafından ibretle izlendiği bilinmektedir.
Bu nedenle,Türkiye partisi HDP’nin çatısı altında birleşmenin yeni adına ‘’ulusal ittifak’’ denmektedir.Biz bu projenin benzerini 1990’lı yıllarda Suriye’de gördük.Suriye’deki Kürt partilerini gereksizleştirmek için BAAS Partisi tarafından kurulan’’Kolektif Suriye Demokratik Partisi’’ projesi ile benzerlik göstermektedir. Bu partinin lideri ‘’Halkımızın sadakatini bozmaya ve Arap kardeşleri ile olan dostluklarını zedelemeye çalışan İsrailli emperyalist ajanlara ve şüpheli yabancıların girişimlerine bağlı gruplarla mücadele edeceklerini ve ulusal birliği parçalamak için Kürtçe malzemelerle iç huzursuzluk ve bölünme yaratmayı amaçlayan yanlış yola saptırılmış insanların önündeki her türlü yarığı doldurmak’’ için mücadele edeceklerini açıklıyor. Diğer Kürt partileri illegal yaşamaya mahkum edilirken bu parti legalleşiyor.
Aslında Ulusal İttifak ile bir alakası olmayan bir illizyondur HDP ekseninde oluşturulmak istenen şey. Toplumun önemli bir kesimi de ne yazık ki, yaşadığı travma ve alternatifsizlik sonucu, ‘ehven-i şer’ olarak, yapılmak istenen şeyin ulusal ittifak olduğuna inanmak istiyor.Kürt toplumu kendi ihtiyacını, kendi hayalini, bir hayalette, olmayan bir şeyde görmek istiyor.
Ulusal İttifak, içinde ulusal partilerin olmadığı bir çatı ile kurulmaz. Ulusal partilerin bir çatı altında toplanması ile kurulur. Ulusal partilerin çoktan beri önlerine koydukları hedef budur. Bütün çalışmalarını bu doğrultuda yapmaktadırlar. Bir taraftan kendi programlarını hayata geçirmek için çalışırken, diğer taraftan da ulusal bir çatı altında toplanmanın koşullarını oluşturmaya çalışıyorlar ve bunun içinde birlikte iş üretiyorlar.
Ulusal bir çatının kurulması yolu birlikte iş yapmaktan geçer.Kendisine ulusal parti deyip ulusal meselelerde birlikte iş üretmeyenlerinde şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor.Sahaya çıkmadan hiçbir siyasi faaliyet göstermeden toplumla yüzleşmeden nasıl bir siyasi parti olunur.Onlarında ulusal partilerle iş yapmaya,sahaya çıkmaya ihtiyaçları var. Ulusal çatılar akvaryumda değil, sahada kurulur. Ulusal ittifaklar için masaya geleceklerinde iradelerinin ellerinde olması gerekir.
Ulusal ittifakın 20 yy. paradigmaları ile değil, 21 yy.ın ilk çeyreğinin paradigmaları ile oluşturulması lazım. Ve 21.yy.ın ilk çeyreğinde başarıya ulaşmış Güney Kürdistan deneyimini analiz ederek 21 yy.ın Kürtlerin önüne çıkarttığı fırsatı iyi değerlendirmek de siyasetin görevidir.
Ulusal ittifak, ulusal demokratik prensiplerle, ulusal demokratik nitelikli aktörlerle, güvene, karşılıklı saygı ve kabule dayalı olarak oluşturulabilir. Mevcut şartlarda bu değerlere göre işleyen bir ortamdan söz edemiyorsak milletimizin hayal ettiği gerçek anlamda bir Ulusal İttifak’tan da söz edemeyiz.
8 Aralık 2019