Urfa’da Devrim Yapan Başkan

Urfa’da Devrim Yapan Başkan

Hasan GÖNÜLLÜ

Feridun yazarla ilk karşılaşmamız 1977 yılında DİSK Genel-İş sendikası Urfa şubesinde olmuştu. Yazar CHP’den Urfa Belediye başkanlığına adaylığını koymuştu, seçim çalışmalarını biz Belediye işçilerini ziyaretle başlatmıştı. Urfa 1970’lerde kocaman bir köy görünümündeydi. Belediyeyi yıllarca sağ partilerin değişmez adayları olan yeteneksiz hatta okuryazarlığı bile olmayan ağalar beyler yönetmişti. Ağa bey dışında Belediye başkanlığına aday olunamayacağı o kadar benimsenmişti ki 1973 seçimlerinde Belediye başkanlığına bağımsız aday olarak katılan Kadri Barut’un adaylığı “Anası rut babası rut nerden çıktı bu Kadri Barut” denerek yadırganmıştı. Urfa halkı her hal “Rutlarında “aday ola bileceğini ağalara göstermek için Kadri Barut’u 1973-1977 dönemine Belediye Başkanı olarak seçmiştiler. İşte böyle bir dönemde ilk kez bir Kürd Devrimcisi olarak CHP’den Belediye başkanlığına adaylığını koymuştu genç Avukat Feridun Yazar.

Feridun Yazar Kejan aşireti liderlerinden Hacı Abbas’ın torunuydu. On çocuklu bir ailenin 3. Çocuğuydu 1944 yılında Urfa da doğmuş ilk, orta, liseyi Urfa da okuyup İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesinden mezun olmuştu.

1971 de Devrimci Doğu Kültür Ocakları davasından Diyarbakır cezaevine girdi. Feridun Yazar’da diğer DDKO’lu arkadaşları gibi Kürd halkının talepleri doğrultusunda Devrimci mücadelesini sürdürmekteydi. Feridun Yazar DDKO da yetişmiş ender Kürd aydınlarından biriydi. Zaten Dersim kıyımından sonra uzun bir süre sessiz ve dağınık kalan Kürd özgürlük hareketi DDKO ile yeniden devrimci bir atılım yapmış ulusal örgütlenmeyle Kürd halkının sesi olmuştur.

Böylesi bir örgütten gelen devrimci aydın bir aşiret çocuğunun Urfa gibi Türk- İslam senteziyle yetişmiş bir ilde belediye başkanlığına aday olması hayretle karşılanmıştı. İşte Feridun bu hayreti gerçeğe çeviren yılmaz bir Kürd aydınıydı. O Urfa da abartısız bir devrim yapmıştı adaylığını koyarak. Büyük toprak ağalarının cirit attığı Urfa da küçük bir çiftçinin Urfalıların söylemiyle bir “ Gündinin “ gelip CHP den Belediye Başkanlığına aday olması büyük bir cesaret isterdi.

İktidarda Demirel hükümetinin kurduğu ikinci milliyetçi cephe (AP, MSP ve MHP) hükümeti vardı halk cephelere bölünmüş partizanlık adam kayırma almış başını gitmişti. İşte böyle bir ortamda Feridun Yazar Urfa da gerçek bir devrim yapmaya girişmişti. Girişiminde de başarılı olmuştu Feridun Yazar 11-Aralık 1977 akşamı Urfa da davullarla zurnalarla kutlanmaktaydı bir Devrimci Kürd gencinin zaferi. Ayın devrimci zaferi Viranşehir’de Mustafa Keleşabdioğlu Ceylanpınar’da da Kemal Öcalan gerçekleştirmişti.

Feridun Yazar’ın bu zaferi 12 Eylül 1980 de faşist askeri darbeyle kesilmişti ne kadar devrimci yurtsever varsa tutuklanmış Diyarbakır zindanlarına tıkılmıştı. Feridun büyük açılar yaşamıştı gördüğü işkencelerle 2 yıl Diyarbakır cezaevinde yatıp çıkmıştı. Siyasi yasakların bitmesiyle Feridun 1988 de Urfa SHP il başkanı olmuştu.

Deniz Baykal ve ekibince 7 Kürd parlamenterin Paris’te bir Kürd konferansına katılmasıyla SHP den ihraç edilmesinden dolayı Feridun Yazar SHP den istifa eden 12 Kürd il başkanından biriydi. 1992 de HEP in genel başkanı iken 1998 de TMY’nin ünlü 8. Maddesinden tekrar cezaevine girdi.

Siyasi parti çalışmalarından bir süreliğine uzak durdu Kürd kültürü üzerine araştırma yapmakla Kürd demokratik forumlarına katılmaya aralıksız devam etti. En son hasta yatağından kalkarak 1 Kasım 2015 seçimlerinde HDP’nin Urfa adayı oldu. Feridun’da Yılmaz Güney, Ahmet Kaya gibi amansız bir hastalığın pençesinde yaşama veda etti.

Urfa’da Devrim yapan Başkan Feridun Yazar arkadaşa Allahtan rahmet ailesine sabır ve metanet dilerim.

12-6-2016

 

YAZARLAR Haberleri

Önemli Bir Portre: Numan Efendi
Aziz Özdemir yazdı: Irkçılık Ya Da Işıl Özgentürk
İrfan Aktan: Işıl Özgentürk’ün çukuru
Yeni Amedspor yönetimi ve transfer politikası
Binbaşı Kasım Ataç: Bir Ajanın Anatomisi