Urfa’da işten çıkarılan 300 işçi fabrika önünde nöbete başladı

.

Urfa’da bulunan Uğur Tekstil, yaklaşık 300 işçinin KOD-18 gerekçesiyle işine son verdi. İşçiler, fabrika önünde oturma eylemine başladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Urfa’da bulunan Uğur Tekstil’de 10 Eylül tarihinde sendikal yetki aldı. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı fabrikada aradan geçen 24 günde fabrika yönetimi daha sonra sendikayı tanımadı ve KOD-18 gerekçesiyle bütün işçilerin işine son verdi.

DİSK Tekstil İş Bölge Temsilciliği ve işten çıkarılan onlarca işçi Urfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası önünde açıklama yaptı.

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen açıklamada şunları söyledi:

İşyerinden tasfiye

"Urfa OSB’de bulunan ve bir süre önce örgütlenip bakanlıktan yetki belgesi aldığımız Uğur Tekstil’de çalışan bütün üyelerimize SGK’dan gönderilen sms mesajlarıyla işlerine son verildiği bilgisi gelmiştir. SGK’dan gelen mesajda kod-18’le, yani belirli süreli sözleşmeyle ve mevsimlik çalışılan işlerde işin sona ermesi durumunda uygulanan madden atılmışlar. Oysa bu fabrikada çalışan işçiler mevsimlik veya belirli süreli sözleşmeyle çalışan işçiler değildir.

"Sendikamızın bu fabrikada örgütlenmeye başladığı günden beri sendikal örgütlenmeyi engellemek için baskı, tehdit, mobing, istifaya zorlama vb her yöntemi deneyen Uğur Tekstil işvereni şimdi de fabrikayı kapattığını söyleyerek bütün işçileri toplu şekilde ve yasa dışı bir yöntemle işten atarak bu yolla sendikayı işyerinden tasfiye etmek istemektedir.

"Uğur Tekstil işvereni ve müdürleri yetkiyi aldığımızdan bu yana, işçilere sürekli “sendikayı asla kabul etmeyeceğiz, eğer sendikadan istifa etmezseniz fabrikayı kapatacağız” şeklinde tehdit etmektedir. Bu tehditler işe yaramayınca, şimdi bu yola başvurmuş, bir süre fabrikayı kapalı tutarak, kapandı görüntüsü vererek ve bu süre zarfında markalara yapması gereken üretimi fason yoluyla başka işyerlerinde yasa dışı bir şekilde yaptırarak, fabrikadaki sendikalı işçileri ve sendikal örgütlenmeyi tasfiye etmek istemektedir.

"Suç duyurusunda bulunacağız"

"Başta Zara ve Orsay olmak üzere, fabrikaya üretim yaptıran uluslararası markalara, taraf oldukları uluslarası sözleşmeleri ve işçi haklarını ayaklar altına alan ve büyük bir işçi kıyımına imza atan Uğur Tekstil işverenini derhal uyararak, bu tutumundan vazgeçmesini sağlamaları, aksi taktirde gerekli yaptırımları uygulamaları için çağrıda bulunuyoruz.

"İşçiler haklarını aradıklarında engellemeler oluyor, patronlara hiçbir engelleme yapılmadı. Fabrika yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize ‘haklarınızı kanuni yollardan arayın’ diyorlar. Şiddet olmadığı sürece herkes demokratik hakkını kullanarak düşüncelerini ifade edebilir. Hakkımızı kullanmak için bir saat pazarlık yapıyoruz."

Fabrikanın kapatılma nedeninin sendikal örgütlenme olduğunun altını çizen Türkmen, dendikal örgütlenmenin engellenmesine karşı fabrika önünde nöbet başlattıklarını duyurdu.

Nöbet eylemi dönüşümlü olarak 20 kişilik gruplar halinde devam ediyor. Nöbet eylemi her gün sabah 09.00 ile 17.00 arasında sürecek.

SPOR Haberleri

Kürt kick boks sporcusu Almanya’da ses getirdi
Traore Amedspor için Diyarbakır'da
Amedstore arbane ve mızıka ekibinin gösterisi ile açıldı
WhatsApp, Zoom’a rakip oluyor
Bursa'da AmedSpor'a yönelik ırkçı saldırı