Vahit Aba: DEM Parti Eş Genel Başkanları ve Kürt Dil Platformu’na Açık Mektubumdur

.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba, DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Cemile Turhallı'nın Türkiye'de okullarda verilecek Kürtçe seçmeli ders açıklamasına ilişkin DEM Parti Eş Genel Başkanları ve Kürt Dil Platformu’na hitaben bir mektup kaleme aldı.

PWK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba, DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Cemile Turhallı'nın Kürtçe seçmeli ders için "Öncelikle biz mesafeli yaklaşmıyoruz, temkinli yaklaşıyoruz. Çünkü ciddi bir belirsizlik var.” açıklamasına ilişkin DEM Parti Eş Genel Başkanları ve Kürt Dil Platformu’na hitaben yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:

DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü sayın Cemile Turhallı, Amida Amed haber sitesine verdiği demeçte, Kürtçe(kurmanci, kırdki-zazaki) seçmeli derse ‘’temkinli yaklaştıklarını’’ dile getirmiş ve şöyle demiş:

‘’Öncelikle biz mesafeli yaklaşmıyoruz, temkinli yaklaşıyoruz. Çünkü ciddi bir belirsizlik var. Kürtçenin ismi dahi geçmiyor bu yönetmelikte. Biz bu belirsizlik karşısında niye kitlemizin enerjisini harcayalım. Bu da haklı olarak halkımız tarafından ciddi bir eleştirinin konusu olacaktır. Somut, samimi bir adım olsa bizim mücadelemiz sonucunda bunu bir aşamaya taşımak isteriz. Ama bir belirsizlik var. Muhatap alma hali dahi yok’’.

Dem Parti Kürt Dil Platformu üyesi bir partidir.

Kürt Dil Platformu, amasız, fakatsız bir şekilde, Kürt ailelerin çocukları için Kürtçe(kurmanci, kırdki-zazaki) seçmeli dersi tercih etmeleri çağrısında bulundu, bulunuyor.

Şimdi DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü sayın Cemile Turhallı’ya sormak istiyorum: ‘’Siz neden Kürtçe seçmeli derse temkinli yaklaşıyorsunuz? 100 yıldır Türkiye Devleti’nce yok sayılan, asimilasyonla yok edilmek istenen bir dil olan Kürtçeyi öğretecek herhangi bir adıma temkinli yaklaşmanızın, insani, vicdani, Kürdi, bir izahatı var mıdır acaba? Bu ‘temkinli yaklaşımınızın’, aslında Türkiye Devleti’nin 100 yıllık inkar, asimilasyon siyasetine hizmet edeceğini göremiyor musunuz?’’.

Kürt Dil Platformu da, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) ve çok sayıda Kürt partisi ve sivil kurumu da, Kürtçe ana dille eğitim hakkını, Kürtçe’nin Türkçeyle birlikte resmi dil olmasını savunuyorlar ve Kürtçe (kurmanci, kırdki-zazaki) seçmeli ders için de ‘’yetmez, ama evet’’ diyerek çağrıda bulundular, bulunuyorlar. Doğru olan da budur.

2012 yılında Türkiye Devleti’nce Kürtçe seçmeli ders uygulaması başlatıldığında, DEM Parti’nin önceli olan HDP, bu uygulamayı boykot etmiş ve bu tutumuyla Kürt çocuklarının Kürtçeyi öğrenme imkanlarına büyük bir zarar vermişti. Ama, HDP son bir kaç yılda bu tutumundan vazgeçmiş ve Kürtçe seçmeli ders uygulamasını desteklemişti. Bu da olumlu bir adımdı. Şimdi görülüyor ki, HDP’nin yeni ismi olan DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Sayın Cemile Turhallı, Kürtçe seçmeli derse ‘’temkinli yaklaştıklarını’’söylüyor. Bu açıklama ne yazık ki, ‘’DEM Parti tekrar fabrika ayarlarına mı geri dönüyor’’ sorusunu akla getiriyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanları sayın Tuncer Bakırhan ve sayın Tülay Hatimoğulları’nı, Kürt Dil Platformu’nda Kürtçe seçmeli derse çağrı için atmış oldukları imzaya sahip çıkmaya ve DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Sayın Cemile Turhallı’nın Kürtçe seçmeli derse ‘’temkinli yaklaştıkları’’nı dile getiren açıklamasına dair kamuoyuna bir izahatta bulunmaya çağırıyorum.

DEM Parti, Kürt Dil Platformu’nun bir üyesidir ve Kürtçe seçmeli derse çağrı için imza atmıştır. Bu nedenle, Kürt Dil Platformu’nu da, DEM Parti Dil Komisyonu Eş Sözcüsü sayın Cemile Turhallı’nın Kürtçe seçmeli derse ‘’temkinli yaklaştıkları’’nı dile getiren açıklamasına dair kamuoyuna bir izahatta bulunmaya çağırıyorum.

Saygılarımla.

10.02.2024

Vahit Aba

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Genel Başkan Yardımcısı

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap