Valilik kararı: Esmer Tunç’un köyüne girmesi yasak

.

Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç’un köyüne girişi valilik tarafından yasaklandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarıyla 1990’lı yıllarda boşaltılan Şırnak ve ilçelerine bağlı köylere girişler, 30 yıl geçmesine rağmen izne tabi tutuluyor. Köylere giriş engelleri, valilik tarafından ilan edilen yasaklarla sürdürülüyor. Valilik, en son Şırnak merkez ile Cizre, Silopi), Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerindeki 14 bölgeyi 15 gün süreyle “özel güvenlik bölgesi” ilan ederek, 15 gün boyunca giriş çıkışlara yasakladı. 

Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında mahsur kaldığı bodrum katında öldürülen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve Orhan Tunç’un annesi 70 yaşındaki Esmer Tunç, 20 yıldır izin alarak gittiği Cud Dağı’nın eteklerinde bulunan Cifanê köyüne bu yıl yasaklar nedeniyle gidemiyor. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, köyüne gitmek için Şırnak Valiliği’ne başvuran Tunç’a, hakkında 2002 yılında Newroz etkinliğine katıldığı gerekçesiyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan dava gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Tunç, köy girişinde bulunan askerler tarafından engellenerek, izin almak için valiliğe yeniden valiliğe başvurması söylendi. 

Diyaliz hastalığı bulunan ve yürütmekte zorlanan Tunç, 20 yıldır her bahar ve yaz aylarında aldığı izinlerle köye gidebildiğini belirterek, yasak kararına tepki gösterdi. 

20 YILDIR İZİNLE KÖYE GİDİYOR

Tunç, köylerinin yaklaşık 30 yıl önce yakılarak boşaltıldığını belirterek, şunları söyledi: “20 yıldır zaten izin alarak köye gidiyordum. Ancak bu yıl köyün girişi bana yasaklandı. Köy yakıldıktan 8 yıl sonra köye giriş yasaklıydı. Ama son 20 yıldır insanlar bağ, bahçelerine gitmek için izinle giriş yapabiliyor. Köyde insanlar tarımını yapıp, hayvanlarını besliyor. İzin aldığın sürece köye gitmek için fazla sorun çıkartmıyorlar. Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte Şırnak'a gidip gerekli izinleri alıp köye gidebiliyordum. Ama geçen gün köye gitmek izin istediğimde, köyün girişinde bulunan asker bizi durdurdu ve Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptılar. Sonrasında ‘senin sicilinde köye girmek yasak’ dediler. 2002 Newrozu’na katıldığım için bahane üretip, ceza vermişlerdi." 

YASAĞIN KALDIRILMASINI İSTEDİ 

Girişi engellenen köyünde evinin ve bahçesinin olduğunu belirten Tunç, engellemenin son bulmasını istedi. Tunç, "Bahçem, evim, hayvanlarım, elektrik abonem köyde olmasına rağmen yasak dediler. Güvenlik noktasında bulunan askerler, duruma itiraz etmemden kaynaklı ‘bu seferlik geçebilirsin ama bundan sonra izin vermeyiz’ dedi. Hakkımı arayacağım ve bu konunun peşini bırakmayacağım. Bu yasağın kalkmasını istiyorum. Zaten köyün dört bir yanında devletin karakolları var ve sürekli gözleri üzerimizde. Bunu kabul etmiyorum” diyerek tepki gösterdi. 

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi