Şenyaşar ailesini savcılık kararı olmadan gözaltına alınmasıyla ilgili yapılan suç duyurusunda valilik, polisler hakkında istenen soruşturma iznini 'Yeni bir işlem değil" diyerek reddetti.
Urfa'da AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ve saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ı adliye önünde tuttukları Adalet Nöbeti'nin 128'inci günü olan 14 Temmuz 2021’de kent girişinde savcılık kararı olmadan gözaltına alan polisler hakkında Cumhuriyet Başsavcısı tarafından istenen soruşturma izni valilik tarafından reddedildi.
VALİLİK 'YENİ BİR İŞLEM DEĞİL' DEDİ
Ailenin avukatlarının gözaltı işlemini yapan 11 polis memuru hakkında yaptığı suç duyuruyla ilgili istenen soruşturma izni için valilik tarafından, "14 Temmuz 2021 tarihinde polis memurlarınca yapılan işlemlerin müştekilerin var olan adli dosyaları kapsamında Cumhuriyet Savcısı talimatı doğrultusunda gerçekleştiği, yeni bir adli, ya da idari işlemin olmadığı" ifadeleri kullanıldı. Valilik kararında Emine Şenyaşar hakkında 2 farklı adli tahkikat, 2 farklı soruşturma yürüten birim olduğunu, işlemler sırasında sağlık kontrollerinde geçen süreler, tercüman çağrılması, avukatların beklenmesi gibi durumlar göz önünde bulundurularak yapılan işlemlerin makul sürede ve mevzuat gereği yapılan işlemler olduğu savunuldu.
'GÜN BOYUNCA ALIKONULDULAR'
Verilen kararı değerlendiren ailenin avukatlardan Mehmet Ali Aslan, "Esasında biz o gün soruşturma kapsamında bilgi almak istedik ama kolluk bize bilgi vermedi. Her ne kadar o gün için bir gözaltı kararı olduğu beyan edilse de biz avukatlara herhangi bir yazılı karar verilmedi. Valiliğin vermiş olduğu kararda yapılan işlemler her ne kadar makul sürede yapıldığı beyan edilmişse de bu doğru değildir. Sadece bir kimlik tespiti için bile müvekkilimiz Sarayönü karakolunda saatlerce bekletilmiştir. Bu durum bile yapılan işlemlerin haksız ve hukuksuz olduğunu göstermektedir" dedi.
'KARAR HUKUKA AYKIRI'
Savcı talimatı olup olmadığı bilgisini o gün kolluğun kendilerine vermediğini belirten Aslan, "Burada bizim takıldığımız konu o gün için bir gözaltı kararı olup olmadığı talebiydi. Müvekkillerimiz alıkonulduğu gün savcı talimatı bize gösterilmedi. Nöbetçi savcı ile görüşen meslektaşlarımıza, savcı 'Öyle bir talimatının bulunmadığını' sözlü olarak iletti" dedi.
Müvekkilleri hakkında o gün bir gözaltı kararının olmamasına rağmen alıkonulduklarını belirten Aslan, "Bu nedenle ilgili kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Valilik o gün görevlerini kötüye kullanan kolluk görevlileri için soruşturma izninin verilmesini mevcut kararla reddetti" dedi. Aslan, verilen kararın o gün yaşanan hak ihlali ile somut bir bağlantısının bulunmadığını ve hukuka aykırı bir gerekçe olduğunu söyledi.
Aslan, müvekkillerini gün boyu alıkoyan kolluk görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesi için Antep Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını söyledi. (MA)