Van’da bin 815 gündür süren eylem ve etkinlik yasağına karşı 36 kurum, yasaklara karşı ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride yasaklara karşı kolektif mücadele vurgusu yapıldı.
Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edildiği 21 Temmuz 2016’dan bu yana Van’da, bin 815 gündür eylem etkinliklere izin verilmiyor. Van Valiliği’nin 5 yıldır tekrarlanan “yasak” kararına tepki göstermek amacıyla 3 Kasım’da Van’da bulunan birçok siyasi parti, Sivil Toplum Örgütü (STÖ), Meslek Odaları ve sendikaların katılımıyla gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesi yayınlandı.
‘DEMOKRATİK YURTTAŞLIK ALANINI DARALTTIĞI ORTADA’
Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda, Van Valiliği’nin kesintisiz olarak aldığı yasak kararlarının başlangıç tarihinin 21 Kasım 2016 olduğu hatırlatıldı. O tarihten bu yana valiliğin art arda aldığı kararlarla açık alanlarda yapılan tüm eylem ve etkinliklerin yasaklanmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, bu uygulamanın en uç örneğinin Van'da yaşandığı vurgulandı. Açıklamada, “Van Valiliği tarafından 15 günde bir alınmakta olan eylem etkinlik yasaklarının Anayasa’nın “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı" kenar başlıklı 34. Maddesine, AİHS’in Toplantı ve Dernek Kurma Özgürlüğü başlıklı 11. Maddesine, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C Maddesine ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddelerine aykırıdır. Aynı zamanda yalnızca iktidar partisi ittifakında olmayan kesimlere karşı uygulandığı değerlendirilmiştir. Toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü; hem ifade özgürlüğüyle hem de örgütlenme özgürlüğüyle doğrudan ilişkili olduğu, yurttaş eylemliliğinin demokrasinin yaygınlaştırılmasının ve derinleştirilmesinin yollarından biri olduğu gibi, toplanma ve gösteri özgürlüğünün keyfi biçimlerde kısıtlanması, ihlal edilmesi ve zaman zaman topyekûn askıya alınması da demokratik yurttaşlık alanını daralttığı ortadır. Demokrasiyi tedricen tahrip etmenin yollarından biri olarak kullanıldığı değerlendirilmiştir. Bahse konu yasaklarla kolektif olarak mücadele edilmesi noktasında uzlaşmaya varılmıştır” denildi.
VALİLİĞE ÇAĞRI
Van Valiliği tarafından keyfi olarak devam ettirilen eylem ve etkinlik yasaklarının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yasakların demokratik toplum gerekleriyle uyuşmadığı ve hakkın özüne dokunulmuş olduğu göz önünde bulundurularak Van Valiliği’nin yasak kararlarına son vermesi gerektiği hususunda tam bir mutabakata varıldığı ifade edildi. Açıklamanın devamında, “Valiliği derhal bu anti demokratik uygulamaya son vermeye davet ediyoruz. Aksi halde aşağıda imzası bulunan tüm kurumlar ile birlikte bu hukuksuzlukla hukuki ve demokratik yollarda mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadeleri kullanıldı.
İMZACI KURUMLAR İmzacı olan kurumlar ise şöyle: “İnsan Hakları Derneği Van Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Van Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Van Temsilciliği, KESK Van Şubeler Platformu, Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Van Çev-Der, DİSK GENEL-İŞ Van Şubesi, Star Kadın Derneği, Serhat Göç Araştırma Derneği, Van Tuhay-Der, 78’liler Derneği, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Van Diş Hekimleri Odası, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van Şehiriçi Nakliyatçılar Kooperatifi, Van Gölkent Kamyoncular Kooperatifi, Van Taksiciler Kooperatifi, Van, Ağrı, Hakkari Bölge Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Van, Bitlis, Hakkari Eczacılar Odası, Bask-Der, TJA, Arsisa Dil, Sanat ve Kültür Derneği, Aryen Kültür ve Sanat Atölyesi, Mebya-Der, Demokratik Bölgeler Partisi Van İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi Van İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Örgütü, İnsan ve Özgürlükler Partisi Van İl Örgütü, Hür Dava Partisi Van İl Örgütü , Saadet Partisi Van İl Örgütü, Hak ve Özgürlükler Partisi Van İl Örgütü, Kürdistan Sosyalist Partisi Van İl Örgütü, Kürdistan Özgürlük Partisi Van İl Örgütü, Demokrasi ve Atılım Partisi Van İl Örgütü, Gelecek
Kaynak / Erciş Haber