VİDEO - DİYARBAKIR KEÇİ BURCUNDA TAŞLAR YERİNE KONDU

.

Ramazan YAVUZ

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Diyarbakır Surlarının bazı bölümlerinde yıkıma neden oldu.

 

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Diyarbakır Surlarının bazı bölümlerinde yıkıma neden oldu. Surların en görkemli yeri olan Keçi Burcu’nun dış cephesinden de yüzlerce kiloluk kocaman taşlar düşmüş, diğer taşlar ise her an düşecekmiş gibi duruyordu. Surların restorasyonu kapsamında Keçi burcundaki çalışmaların önemli bölümü tamamlandı. Deprem nedeniyle düşen taşlar yerine konulurken, her an düşecekmiş gibi duran ve tehlike arz eden taşlarda sağlamlaştırıldı, vatandaşlarda rahat nefes aldı.

ÜRKÜTEN GÖRÜNTÜ ORTADAN KALKTI

Saraykapı’daki Hz. Süleyman camiinin alt kısmından başlayıp Mardinkapı’ya kadar uzanan Millet bahçesinde Hevsel bahçelerinin muhteşemliğini seyir ede ede Mardinkapı’ya gelirken Keçi burcunda oluşan ve insanı ürküten o görüntü 1,5 yıl sonra ortadan kalktı. Depremler nedeniyle Keçi Burcunun dış yüzeyinden yüzlerce kiloluk kocaman taşlar düşerken, burcun tam göbeğinde de gedik oluşmasına neden oldu. Yetkililer,Keçi Burcunda oluşan gedikte emanet gibi duran taşların her an düşebileceğini düşünerek “dikkat taş düşebilir” yazılı tabelayı asmış ama hiçbir önlem almamıştı. Yakınlarının mezarı Çifte Havuzlarda olanlar ve Mardinkapı’dan Hz. Süleyman’ın alt tarafına kadar uzanan Millet Bahçesini gezmek isteyenlerin güzergahı üzerinde bulunan Keçi Burcundaki bu tehlike nihayet geçti.

VATANDAŞ RAHAT NEFES ALDI

Bölümler halinde 5,5 kilometre uzunluğundaki surların restorasyon çalışmaları kapsamında onarıma alınan Keçi burcunda deprem nedeniyle düşen taşlar tekrar yerine konulurken vatandaşlarda rahat nefes aldı. Keçi burcu ile Surların diğer bölümlerindeki restorasyon çalışmaları ise halen devam ediyor. Tigris Gazetesi, konuyu sürekli sayfalarına taşıyarak Keçi burcundaki tehlikeye dikkat çekmiş, herhangi bir facianın yaşanmaması için yetkililerin bir an önce onarım çalışmasını başlatması gerektiğini dile getirmişti.

Keçi burcundaki tehlikenin geçmesinin sevindirici olduğunu belirten vatandaşlar, “Deprem nedeniyle kocaman taşlar hemen burcun altına düşmüştü. Millet bahçesine ve aynı güzergah üzerinde bulunan Çifte havuzlar mezarlığına giderken Keçi burcunun altındaki yolu kullanıyorduk. Taşların düştüğü yerden geçerken de korkuyorduk. Çünkü burçta oluşan gedikte asılılı kalan taşlarda her an düşecekmiş gibi duruyordu. Keçi burcunda restorasyonla birlikte taşların tekrar yerine konulması sevindirici. Başta Keçi Burcu olmak üzere Surların bir bütün olarak restorasyona alınmasından dolayı da yetkililere teşekkür ediyoruz” dediler.

Kaynak: Tigris Haber

Kurdistan Haberleri

Pezeşkiyan: Birlik olmazsak Kürdistan kendi başına devlet olur
VİDEO - DİYARBAKIR’IN BEYAZ İLÇESİ
Kürtçe eğitim kurumlarına baskınlar: Gözaltına alınan eğitmenler adliyeye sevk edildi
IŞİD'in Kaçırdığı Ezidi çocuk için velayet davasında DNA testi
Diyarbakır’da uluslararası sempozyum: İlk defa Kürtçe akademik sunum yapılacak