Ukrayna'yla yeniden müzakerelere hazır olduklarını söyleyen Vladimir Putin "Ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, önceki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklere göre yapabilirler" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile olası barış müzakerelerine ilişkin, "Müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız" diye konuştu.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Belarus'u ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, başkent Minsk'teki Bağımsızlık Sarayı'nda bir araya geldi.
İkili başlayan görüşme, iki ülkenin bakanları, başbakan yardımcılarının da katılımıyla genişletilmiş formatta devam etti. Görüşmelerde, ikili ilişkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti kapsamındaki entegrasyon süreci ve güncel uluslararası meseleler ele alındı.
'RUSYA'NIN GÜVENLİĞİNE NASIL ÖNEM VERİYORSAK BELARUS'UN GÜVENLİĞİNE DE ÖNEM VERİYORUZ'
Putin ile Lukaşenko, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Putin, Belarus ile ilişkilere değinerek, "Karşılıklı ticaret hacmi her geçen yıl istikrarlı şekilde artıyor. İkili ticaret hacmi geçen yıl yüzde 5'ten fazla artarak rekor seviyeye, 46,5 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasında gerçekleşen ticari ödemelerin yüzde 90'ından fazlası ulusal parayla yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Belarus ekonomisine 5 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını dile getiren Putin, Belarus'ta 2 bin 500'den fazla Rus şirketinin faaliyet gösterdiğini aktardı.
İki ülke arasında savunma alanındaki işbirliğine değinen Putin, Belarus topraklarında ortak bölgesel birlikler, Rus savunma sistemleri ile taktik nükleer silahın konuşlandırıldığına, Rusya ile Belarus’un stratejik olmayan nükleer silah kullanımına dair tatbikatlar başlattığına dikkati çekti.
Putin, "Rusya'nın güvenliğine nasıl önem veriyorsak aynı şekilde Belarus'un güvenliğine de önem veriyoruz. Bu da söz konusu alandaki etkileşimimizin temel unsurudur" şeklinde konuştu.
'ZELENSKİY'NİN MEŞRUİYETİ SONA ERDİ'
Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere konusuna değinen Putin, müzakerelerden Rusya'nın hiçbir zaman vazgeçmediğini, İngiltere'nin Ukrayna'yı vazgeçirdiğini savundu.
Putin, müzakere konusunun tekrar gündeme getirildiğine dikkati çekerek, "Ukrayna müzakerelere dönebilir ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiğine işaret eden Putin, şunları söyledi:
"Kiminle müzakere ederiz, bu basit bir soru değil. Elbette mevcut devlet başkanının meşruiyeti sona erdi ve bunun farkındayız. İsviçre'de düzenlenecek konferansın amaçlarından biri de Kiev yönetimini destekleyen Batılı toplumun, görevi sona eren devlet başkanının meşruiyetini onaylamasıdır. Ancak göstermelik adımların yasal belgeler açısından hiçbir önemi yok. Barış müzakerelerinin ültimatomlarla değil, sağduyuyla yeniden başlatılması gerekiyor. Ancak iş müzakere noktasına gelirse elbette yasal olarak bağlayıcı belgelerin imzalanması için kiminle anlaşabileceğimizi anlamamız gerekiyor. Meşru yönetimle iş yaptığımızdan emin olmalıyız. Bu soruya, Ukrayna'da öncelikle parlamentonun, Anayasa Mahkemesinin veya diğer bazı hükümet organları tarafından yanıt verilmesi gerekiyor. Ukrayna Anayasası'nda ne yazılı bakmak gerekiyor."
'REİSİ'NİN HEYETİNDEKİLER 2 RUS HELİKOPTERİNDE UÇTU'
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına da değinen Putin, "Heyette olan diğer şahıslar, 2 Rus üretimi helikopterde uçuyordu. Aynı koşullarda aynı koridorda sorunsuz uçtular" ifadelerini kullandı.
Putin, Rusya ile İran arasındaki ilişkilere değinerek, "İran'ın dış siyasetine gelince, bu İran'ın egemen kararıdır. İran, büyük bölgesel güç ve dünya meselelerinde önemli rol oynuyor. Bu trajediden sonra İran yönetiminin dış politikasında herhangi bir değişiklikle karşılaşacağımızı düşünmüyorum. İran devletinin temeli oldukça istikrarlı, güçlü ve güvenilir. İran halkı ve İran yönetimiyle iyi ilişkilerimiz var. Elbette Rusya'ya yönelik İran politikasının ve önemli uluslararası konulardaki iş birliğimizin devam edeceğini umuyorum" dedi.
'AMERİKALILAR İRAN'DAKİ HELİKOPTER KAZASINDAN SUÇLU'
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da Putin ile görüşmelerinde, güvenlik ve savunmayla ilgili konuları, ekonomi alanındaki sorunları ele aldıklarını dile getirerek, ikili ilişkilerin tüm alanlarda geliştiğini belirtti.
Sınırlarındaki durumu dikkatlice takip ettiklerini söyleyen Lukaşenko, "Sınırlarımızda 90 bin yabancı askerin katılımıyla tatbikatlar düzenleniyor. Amerikalılar, Almanların sınırlarımızda olması ilginç. Bu nedenle güvenliğe önem veriyoruz" diye konuştu.
Lukaşenko, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"İran ne olduğunu çözecek. Ancak başkan olarak değil, bir şahıs olarak şunu söyleyebilirim: Kazaya ABD'nin aşağılık, iğrenç yaklaşımı yol açtı. Burada yaptırımları kastediyorum. Bu alçakların insan taşıyan uçak, helikopter ve diğer ulaşım araçlarına yaptırım uygulama hakkı yok. Onlar bize karşı da yaptırım uyguladı. Helikopterin uçuşunu hiçbir şey etkilemediyse onlar (Amerikalılar) bundan suçlu. Onlar bu helikopterin bakımını yasakladı, orası kesin."