Moskova’ya karşı isyan bayrağı açan Wagner’in kontrol altına aldığı Rostov on Don şehri Wagner şefi Prigozhin’in intikam için “adalet yürüyüşü” başlattığı Moskova’ya 943 kilometre uzaklıkta. Ukrayna sınırında Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yakınındaki 1 milyon nüfuslu şehir, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde silah ve yakıt sevkiyatı için kullanılıyor. Özellikle dört saat uzaktaki Bakhmut şehrinin alınmasında büyük rol oynayan Wagner de bu şehri üs olarak kullanıyor. Wagner şefi Prigozhin, Mayıs ayında Rusya’nın yetersiz desteğinden şikayet ederek, Bakhmut’tan önce çekileceklerini açıklamış, sonra kararından vazgeçerken “Eğer askerlerimiz çekilirse Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rostov’a kadar ilerler” demişti.
Telegram üzerinden bir ses kaydı yayınlayan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu’nun başkanı Yevgeny Prigozhin, Ukrayna sınırında bulunan Rostov şehrindeki kamplarının Rus ordusu tarafından vurulduğunu söyleyerek, Moskova’ya karşı isyan bayrağı açtı.
Ardından Wagner güçleri, Rusya ordusunun bir karargahının da bulunduğu Rastov şehrini kontrol altına aldı, Rostovsokaklarında Wagner askerleri ve tankları konuşlandı.
Wagner’in isyanına karşı televizyondan halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin, Wagner isyanını “İhanet” olarak tanımladı ve Wagner üyelerine vazgeçmeleri için çağrıda bulundu.
Putin’in bu açıklamasına, Wagner’e ait Telegram kanalından yanıt verildi: “Putin yanlış tercih yaptı. Onun için kötü bir durum. Yakında yeni bir başkanımız olacak.”
Bir milyonun üzerine (1.125.000) nüfusa sahip olan Rostovaslında bir bölgenin adı. Şehrin adı Rostov on Don. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği Şubat 2022’den bu yana kritik bir öneme sahip olan şehir, Moskova’nın yaklaşık 1000 kilometre güneyinde, Don Nehri kıyısında ve Ukrayna sınırında bulunuyor.
Ukrayna savaşında önemli bir rol oynayan Wagner birlikleri, yakın zamandaki Rusya’ya ait nadir başarılardan olan Bakhmut’un ele geçirilmesini sağlamıştı.
Mayıs ayında yeterli mühimmat desteği verilmediği için büyük kayıplar yaşandığını söyleyerek Bakhmut’tan çekilme kararı aldıklarını açıklayan Prigozhin, daha sonra bu karardan vazgeçtiklerini ve Wagner’in Bakhmut’tan çekilmesi halinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Rostov’a kadar ilerleyebileceğini söylemişti.
Prigozhin şu ifadeleri kullanmıştı:
“Şu ana kadar ihtiyacımız olan mühimmatın yüzde 10’unu alabildik. Bakhmut’tan ayrılmayacağız. Kenti birkaç gün daha savunacağız. Savaşacağız ve bu sorunu sonra çözeceğiz. Eğer askerlerimiz çekilirse Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rostov’akadar ilerler.”
Kentte Rusya’nın Güney bölgesi karargahı yer alıyor ve Ukrayna’ya gönderilecek Rus birlikleri önce bir süre bu kentteki karargahta bekletiliyor.
Rostov aynı zamanda silah ve yakıt sevkiyatı için de kullanılan bir lojistik nokta.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği ilk günlerde Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’tan Rostov’a tahliye edilen çok sayıda sivil nedeniyle şehirde olağanüstü hal ilan edilmişti.
Dolayısıyla Rostov’da yaşanan karışıklık, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde yeni gelişmelere yol açabilir.
Kaynak: Serbesiyet