WHO’den virüse karşı ibuprofen uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 şüphesi bulunan kişilerin ibuprofen yerine parasetamol kullanmasını önerdi. İbuprofenle aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyor.

 

Haber Merkezi - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni korona virüsünün yol açtığı COVID-19 hastalığında görülenlere benzeyen belirtilere sahip kişilerin doktora danışmadan ibuprofen kullanmamasını önerildi.

WHO sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre’de kendisine konuyla ilgili yöneltilen sorular üzerine bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü “bu süre zarfında ise doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine parasetamolü tercih etmelerini önerdiklerini” belirtti. Lindmeier sağlık uzmanlarının hastaya ibuprofen vermesi halinde ise “Elbette bu onlara kalmış bir şey” dedi. Tedavilerinde halihazırda bu tip ilaç kullanan hastaların ise “doktorlarına danışması gerektiğini” belirtti.

‘PARASETAMOLDE DOZ AŞIMINA DİKKAT’

Lindmeier parasetamol kullanımında ise kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi ve doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

Fransız yetkililer ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar, yani steroid dışı iltihabi reaksiyonu önleyici ilaçların COVID-19 tedavisinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısını yapmıştı. İbuprofen dışında bu gruba giren ilaçlara bir diğer örnek ise aspirin.

Haftalık tıp dergisi The Lancet’de yer alan bir çalışma, ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların aynı zamanda yüksek tansiyon veya diyabeti olan COVID-19 hastaları için ek bir risk oluşturabileceği hipotezine yer vermişti. Çalışma enfeksiyonu kötüleştiren bir enzimin artış gösterdiği hipotezine yer veriyordu. Bunun ardından hafta sonunda Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran kamuoyunu konuyla ilgili uyarmıştı.

İbuprofen nedir?

İbuprofen, ağrı ve ateş tedavisinde kullanılan NSAİİ (non-steroid anti inflamatuar) grubu bir ilaçtır. Hastalık veya yaralanma sonucu vücudun salgıladığı moleküller olan prostaglandinler ağrı, ateş, ödem ve iltihaba neden olurlar. İbuprofen, prostaglandinlerin üretimini engelleyerek bu problemlerin oluşmasına da engel olur. Dünya Sağlık Örgütü, ibuprofeni temel bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en önemli ilaçlardan biri olarak tanımlamaktadır.

İbuprofen, steroid olmayan ağrı kesiciler grubunda yer alır, romatoid artrit, osteoartrit gibi hastalıkların tedavisinde ve grip semptomlarının hafifletilmesi için kullanılır. 1950’li yıllarda keşfedilen ilaç, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü ve yüksek dozlarda yangı giderici (anti-enflamatuar) özelliklere sahiptir. Vücudumuzda hasar ve yaralanma gibi durumlarında salgılanan moleküller olan prostaglandinler ağrı, ödem, ateş ve yangıya neden olurlar. İbuprofen prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta ağrı, yangı ve ateşin oluşmasını engeller.

DW Türkçe

 

ORTADOĞU Haberleri

Mazlum Abdi’den CENTCOM Komutanı ile görüşmeye ilişkin açıklama
Hamas'tan 'ateşkes anlaşması' açıklaması: Engeller ortadan kalktı
Trump’ın dışişleri bakanı adayından SDG’ye destek, Suriye’ye yaptırım kaldırma sinyali
Ankara temaslarını tamamlayan Bass'tan SDG açıklaması
Altan Tan: "Suriye Arap Cumhuriyeti" olmaz!