DTSO Başkanı Mehmet Kaya, AK Parti’nin “yeni bir çözüm süreci için” adımlara başlamış olabileceğini söyledi. Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Danışmanı Gülşen Orhan’ın böyle bir amaç için Diyarbakır’ı ziyaret ettiği iddia edildi. Ancak Orhan’a yakın kaynaklar bu iddiaları doğrulamadı.
Türkiye’de bir yandan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin “HDP kapatılsın” şeklindeki çıkışı tartışılırken bir yandan da AK Parti’nin yeni bir “Çözüm Süreci” için hazırlıklara başladığı iddia ediliyor.
Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, AK Parti’nin mevcut Kürt politikasıyla yola devam edemeyeceğinin farkında olduğunu ve yol, yöntem olarak öncekinden farklı yeni bir çözüm sürecine hazırlandığını belirtti.
Ardından Medyascope.tv'den Feti Aslan’a konuşan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Sakık, yeni bir çözüm sürecinin başlamasının ihtimal dahilinde olduğunu belirterek, “Türkiye buna mecbur ve mahkumdur. Dün bu konuda DTSO Başkanı'nın açıklamaları vardı, biz de bu konuda duyumlar alıyoruz” dedi.
T24 yazarı Murat Sabuncu ise bu iddiaları farklı bir boyuta taşıdı. Sabuncu 12 Aralık tarihli “Bahçeli'yi, Cumhurbaşkanı başdanışmanının Diyarbakır'daki temas ve arayışları mı kızdırdı?” başlıklı yazısında konuya değindi.
Sabuncu, “Bundan bir süre önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan Diyarbakır'da iş insanlarından kanaat önderlerine bir grup isimle görüştü. Bu görüşmelerde Kürt sorununun çözümü üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmelere katılanlar bu konuda yeni bir arayış olduğunu düşündüler” diye yazdı.
Kaya: AK Parti böyle bir süreç için çalışmaya başladı
Rûdaw’a konuşan DSTO Başkanı Mehmet Kaya, HDP’nin kapatılması konusunda MHP’nin dayatmalarının aslında AK Parti’ye bir mesaj olduğunu belirterek, “MHP, bu şekilde AK Parti’ye hiçbir şekilde yeni bir çözüm sürecine izin vermeyeceği mesajını veriyor. Ancak HDP’nin kapatılması konusunda AK Parti müttefiği MHP ile aynı görüşte değil” dedi.
“AK Parti teşkilatları içerisinde mevcut durumun artık sürdürülemez olduğu anlaşılmıştır” diyen Kaya, şunları kaydetti:
“Bu nedenle çözümler aranıyor ki bunlardan biri de Kürtlerle yeniden yakınlaşmaktır. AK Parti içerisinde böyle bir süreç için adımların başladığını tahmin ediyorum. Fakat AK Parti bu işi MHP ile ortaklığı bozmadan yapmak istiyor. Bu nedenle iki seçeneği bulunuyor, ya MHP ittifakından vazgeçmeli ya da ikna etmeli ki her ikisi de zor seçimlerdir.
AK Parti son yerel seçimlerde İstanbul, Ankara, Antalya gibi önemli kentlerde kaybetti. Arkasındaki sebebin Kürt seçmenler olduğunu da çok iyi görüyor. Şimdiye kadar resmen bir açıklama yapılmamış olsa da AK Parti 2023’e hızla hazırlık yapmaya mecburdur. Yine erken seçim ihtimali düşünüldüğünde bu adımları daha hızlı atması kaçınılmaz oluyor.”
Orhan neden Diyarbakır’ı ziyaret etti?
Öye yandan AK Parti eski Van Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan’a yakın bir kaynak, Orhan’ın böyle bir amaçla herhangi bir ziyaret gerçekleştirmediğini söyledi.
Rûdaw’a konuşan kaynak, Orhan’ın milletvekili kimliği ile bölgede uzun süre hizmet verdiğini, bu nedenle gerçekleştirdiği gezilerde bölgenin ileri gelenleri ile görüştüğünü belirtti.
Sözkonusu kaynak, “Gülşen hanım Müküs mirleri ailesinden geliyor. Babası eski Bahçesaray Belediye Başkanı Naci Orhan ve amcası Faruk Orhan bölgede tanınan şahsiyetlerdir. Doğal olarak Diyarbakır’a, Batman’a, Hakkari’ye, Şırnak’a gittiğinde o bölgelerin ileri gelenleri ile görüşüyor. Diyarbakır ziyareti rutin ziyaretlerden biriydi ve bahsedildiği gibi bir amaç kapsamında değildi. Bu konuda yapılan yorumlar şahsidir, sahibine aittir” dedi.