Onkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, pandemi döneminde kanser hastalarının erken tanı tedavilerinde gecikmeler yaşandığını söyledi. Alman Kanser Yardımı Yönetim Kurulu Başkanı Gerd Nettekoven de "Kanser hastaları genellikle pandemide geride kalıyor" dedi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Gazete Duvar’dan Ogün Akkaya’ya konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi, Onkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, pandemi döneminde kanser hastalarının erken tanı tedavilerinde gecikmeler yaşandığını söyledi.
“Pandeminin en fazla etkilediği hasta gruplarının başında kanser hastalarının geldiğini” belirten Yerlikaya, “Covid-19 dışı hastalar çok büyük bir mağduriyet yaşadı. O dönem çoğu kanser ameliyatları yapılamadı. İnsanlarda hastanelere gitme korkusu oluştu. Pandemi sürecinin yarattığı korku atmosferinde kanser hastaları daha geç tanı aldı. Daha geç hastanelere gelmeye başladılar. Tedavi süreçleriyle ilgili sıkıntılar yaşadılar” dedi.
"Kanser taramaları yapılamıyor"
Erken tanıda büyük önem taşıyan kanser taramalarının da pandemi sürecinde yapılamadığını ifade eden Yerlikaya, şöyle devam etti: “Aile Sağlığı Merkezleri’nde bir anket yaptık. Pandemi döneminde kanser taramaları yüzde doksan azaldı. Geç tanı alınmasının bir sebebi de bu. Kanseri erken saptayacak tarama programlarının yapılmaması.
"Taramalar hiç yapılamadı"
"Erken tanılar için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi var. Ama bölgelerin yerel özelliklerini, insanların anadillerini, köy, kasaba dolaşarak süreci yürüten bir sağlık politikası yok. Türkiye’de mevcut sağlık sistemi daha çok tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik. Bir açıdan da sadece sevk zincirinin olmadığı, tedavi edici hizmetlerin ön plana çıktığını düşündüğümüzde pandemiden önce belirli bir düzeyde tarama olsa da, pandemi döneminde taramalar hemen hemen hiç yapılmadı.”
"Tedavi süreci aksıyor"
Yerlikaya, son olarak “pandemi bu şekilde devam ederse, önümüzdeki yıllarda bir ‘kanser pandemisi’ yaşanacağını” söyledi: “Pandemi sonrasında kanser vakaları kısmen artabilir. Geç tanı almaya başlamış hastaları görmeye başladık. Tedavi süreci aksamış hastalarla karşı karşıya kalıyoruz. Daha çok sayıda hasta ile karşı karşıya kalabiliriz.”
"Pandeminin gerisinde kalıyorlar"
Almanya’da kanser hastalarına destek faaliyetleri yürüten Deutsche Krebshilfe (Alman Kanser Yardımı) kuruluşu, koronavirüs salgını sırasında kanser tedavileri ve ameliyatlarının azalması nedeniyle kansere bağlı ölüm vakalarının artacağı uyarısında bulundu.
Deutsche Welle Türkçenin haberine göre; Alman Kanser Yardımı Yönetim Kurulu Başkanı Gerd Nettekoven, Almanya’da yayımlanan Neue Osnabrücker Zeitunggazetesine yaptığı açıklamada, "Kanser hastaları genellikle pandemide geride kalıyor" dedi.
"Tedavide aksama oluyor"
Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle kanser hastalarının tedavilerinde aksamalar oluştuğunu belirten Nettekoven, bu durumunda tedavileri geciktirdiğini söyledi.
Özellikle pandeminin başlangıcında kanserin erken teşhisine yönelik tıbbi uygulamaların, temas kısıtlamaları nedeniyle yapılamadığını söyleyen Nettekoven, meme kanserinin erken teşhisi için yapılan mamografi taramalarının da bundan ciddi şekilde etkilendiğini belirtti.
Nettekoven, birçok insanın da pandemi nedeniyle yoğunluk yaşayan sağlık sistemini daha da zora sokmamak için muayenelerini de ihmal ettiğini belirtti.
"Erken teşhis konulamıyor"
Nettekoven, erken teşhis muayenelerinin halen beşte bir oranında az yapıldığını belirterek, insanların bu muayeneleri ihmal etmemelerini ve şüpheli durumlarda mutlaka hekime başvurmalarını önerdi.
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yapan Almanya Federal İstatistik Dairesi, hastanelerde tedavi gören kanser hastalarının sayısının pandeminin ilk yılı 2020'de yüzde 6 azalarak bir milyon 450 bine gerilediğini bildirdi. Aynı açıklamada yüzde beş daha az kanser ameliyatının gerçekleştirildiğine de vurgu yapıldı.