YENİLENDİ... İran’da Jina Emini protestolarında 7 kişi öldürüldü

.

İran'da kadınlar 22 yaşındaki Jina Emini'nin İslami kurallara uygun şekilde başını kapatmadığı gerekçesiyle darp edilerek öldürülmesi ülke genelinde protesto ediliyor.

Kürt insan hakları grubu Hengaw'ın bildirdiğine göre şimdiye kadar gösterilerde güvenlik güçleri tarafından yedi protestocu öldürüldü.

İnternet erişimi kesildi

Yetkililer ise protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürdüğü haberlerini yalanlıyor.

Hengaw ayrıca Kürdistan eyaletinde internet erişiminin kesildiğini duyurdu. İnternet kapatma gözlemevi NetBlocks da İran'ın genellikle engellemediği tek büyük sosyal medya platformu olan Instagram'a erişimi kısıtladığını söyledi.

Emini'nin ölümü, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki özgürlükler ve yaptırımlardan sarsılan bir ekonomi de dahil olmak üzere birçok konuda öfkeye neden oldu. Kadınlar protestolar sırasında peçelerini sallayıp yaktı, bazıları da halk içinde saçlarını kesti.

Cumartesi günü Emini'nin Saqız kentindeki cenazesinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin protestoları bastırmaya çalışması nedeniyle ülkenin neredeyse tamamını sardı.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, 1980-88 İran-Irak savaşını anmak için Çarşamba günü yaptığı konuşmada, su kıtlığı nedeniyle geçen yıl sokak çatışmalarından bu yana İran'da düzenlenen en büyük protestolardan bahsetmedi.

Hamaney'in bir yardımcısı da bu hafta Emini'nin ailesine başsağlığı diledi, davayı takip edeceğine söz verdi ve Hamaney'in, Emini'nin ölümünden etkilendiğini ve acı çektiğini söyledi.

Öte yandan IRNA haber ajansı, dün güneydeki Şiraz kentinde düzenlenen gösterilerde yaralanan bir polisin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İRNA’nın geçtiği haberde, "Bazı kişiler polislerle çatıştı ve bunun sonucunda polis yardımcılarından biri öldü. Bu olayda dört polis memuru da yaralandı” ifadeleri yer aldı. Ayrıca bir yetkili, Şiraz'da 15 protestocunun tutuklandığını söyledi.

Hengaw, olaylarda toplam 450 kişinin de yaralandığını söyledi.  Jina Emini, kadınların saçlarını örtmelerini ve halka açık yerlerde bol giysiler giymelerini gerektiren katı kurallar uygulayan ahlak polisi tarafından tutulan diğer kadınlarla birlikte beklerken komaya girmiş ve ardından hastanede hayatını kaybetmişti.

Babası, Jina’nın herhangi bir sağlık sorunu olmadığını ve gözaltına alındıktan sonra vücudunda morluklar oluştuğunu söyleyerek ölümünden polisi sorumlu tuttu.

“Diktatörlüğe ölüm”

Sosyal medyada paylaşılan videolarda göstericilerin İslam Cumhuriyeti'nin sembollerine zarar verdiği ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldiği görülüyor.

Videoların birinde, 1979 devriminden sonra İslam Cumhuriyeti'ni kuran Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin bir resmini yırtan bir adam görülüyor.

Yarı resmi ISNA haber ajansı, birçok şehirde 12 ambulansın saldırıya uğradığını, bankaların ve kamu mallarının zarar gördüğünü kaydediyor.

1500 kere paylaşılan bir videoda, bugün Tahran'da yüzlerce kişinin Tahran Üniversitesi'nde "diktatöre ölüm" diye bağırarak miting yaptığı görülüyor.

Devlet medyası ve yetkililer ise, ayaklanmaları "devrim karşıtı unsurlar" tarafından gerçekleştirilen ayaklanmalar olarak niteliyor.

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap