TOBB Genel Merkezi'nde 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Irak parlamentosunun, Türk askerinin ülkedeki varlığını sonlandırmasını ve Başika Kampı'nı boşaltmasını istediği bir bildiri yayınlaması üzerine yeniden gündeme gelen Başika krizine değindi.
Başbakan Yıldırım, "Irak'ın Türkiye'nin varlığına takılması iyi niyetli değil" dedi ve "Türkiye hakkında ileri geri konuşmak Irak'ın haddine değil" diye de ekledi.
Binali Yıldırım, "Irak’ta 63 ülkeden asker var. Irak’ın bu konuya takılması abesle iştigaldir. DEAŞ’la mücadele için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek. Amacımız daha fazla kan akmaması, oldu bittilerin önüne geçilmesi" ifadelerini kullandı.
Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Türkiye ile 350 kilometreden fazla hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DEAŞ'la mücadele adıyla askeri unsurlar bulunurken bütün bunları bir kenara bırakıp Türkiye'nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur."
"Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ'la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir."
"Suriye'nin normale dönmesi için işin bir yerinden başlamış bulunuyoruz. Diğer ülkelerin de aynı şekilde bir an önce terör gruplarını ortadan kaldırarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde, bütün etnik yapıların birlikte yaşayacağı, herkesin temsil edileceği bir yönetime ulaşması, kavuşması için gerekli sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz."
"Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, daha fazla kan akmaması ve bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Irak'ta mahli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir."