Yıllık telefon aksesuarı ithalatı 25 milyon doları buluyor

Kürdistan Bölgesi’ne yılda 25 milyon dolar değerinde telefon aksesuarı ithal ediliyor.

Kürdistan Bölgesi’ne yılda 25 milyon dolar değerinde telefon aksesuarı ithal ediliyor.

 

Resmi olmayan verilere göre, yılda 25 milyon dolar değerinde telefon aksesuarı Kürdistan Bölgesi pazarına giriyor.

 

Konuyla ilgili konuşan Erbilli tüccar Dana Abdulrezak, yılda yaklaşık 4 milyon telefon aksesuarı ve parçalarını Kürdistan Bölgesi’ne ithal ettiğini söyledi.

 

Dana Abdulrezak, “Kürdistan’da çok sayıda tüccar telefon aksesuarı ithalatıyla uğraşıyor. Bizim yaptığımız araştırmalarda yılda yaklaşık 20 ila 25 milyon dolar ithalat yapılıyor” dedi.

 

Kürdistan’a ithal edilen telefon aksesuarlarının yüzde 99’u Çin, geri kalan ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin de (BAE) aralarında bulunduğu bazı ülkelerden karşılanıyor. Söz konusu ülkelerden karşılanan aksesuarlar da Çin üretimidir.

 

Toptan ticaret yaptığını belirten Abdulrezak, sözlerine şunları ekledi:

 

“Mevcut durumda 25’ten fazla markanın satışını yapıyoruz. Pazardaki talep doğrultusunda aksesuar markaları getiriyoruz. Her markanın bünyesinde yüzlerce elektronik parça çeşidi bulunuyor.”

 

Mevsimlerin değişimiyle taleplerin de değiştiğini kaydeden Abdulrezak, “Örneğin; kışın elektrik kesintilerinden dolayı daha çok power banklara talep artıyor. Şu anda yaklaşık 20 bin power bank depomuzda bulunuyor. Yazın elektrik sıkıntısı olmadığı için pawer banklara da gerek duyulmuyor. Birkaç ay sonra depodaki ürünlerimizi pazara sunacağız” diye konuştu.

 

Telefon aksesuarı pazarının hassas bir pazara sahip olduğuna dikkat çeken Dana Abdulrezak, sözlerine şunları ekledi:

 

“Dikkatli olmadığınız takdirde zarar edebilirsiniz. Çünkü bu pazardaki firmalar sürekli rekabet içinde ve yeni modeller piyasaya sürmeye çalışıyorlar. Örneğin; Samsung pazara sürdüğü yeni telefonda sık sık dizaynlarını değiştiriyor. Bu durum doğal olarak aksesuarlara da yansıyor. Bu nedenle de dikkatli olmadığınız takdirde kârdan çok zarar edebilirsiniz.”

 

Şalaw Ahmed adlı Kürt iş adamı ise her yıl 3 milyon dolar telefon aksesuarı ithal ettiğini belirterek, “şarj, telefon ekranı, power bank ve kulaklığa daha çok rağbet var. Huawei ve Samsung arasında sıkı bir rekabet yaşanıyor. Bazen telefon modellerini aylık bile değiştirebiliyorlar. Bu nedenle biz ithalatçılar çoğu zaman yaşanan değişime karşın pazardaki talebi yetiştiremiyoruz” diye konuştu.

 

Kürdistan üzerinden Türkiye, Suriye ve İran pazarına  gönderiliyor

 

Kürdistan Bölgesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Planlama Müdürlüğü verilerine göre, son 3 yılda 5 milyar 90 milyon dolar akıllı telefon ve aksesuarları Irak’a ithal edildi.

 

Verilere göre 2015 yılında bir milyar 279 milyon 852 bin dolar telefon ithal edildi. Ancak IŞİD’le savaşla birlikte 2016’da 693 milyon dolar telefon ve aksesuar ithal edildi.

 

2017 yılında ise 3 milyar 117 milyon dolar Kürdistan’a telefon ve telefon aksesuarı ithal edildi. Söz konusu oranın yüzde 85’i resmi olmayan yollardan İran, Türkiye ve Suriye pazarına gönderildi.

 

Markalar fahiş fiyatlarda alıcı buluyor

 

Özellikle Kürdistan’a marka ürünleri ithal eden Senger Hasan, “Bizim Kürdistan’a ithal ettiğimiz modeller kaliteli ve el işi aksesuarlardır. Yılan ve timsah derisinden yapılan aksesuarlar. Bu nedenle de fiyatları da yüksek oluyor” diye konuştu.

 

NRZ Kargo firması sorumlusu Serbest Gafur, “Aksesuarların yüzde 20’si hava yoluyla Kürdistan pazarına getiriliyor. Özellikle yeni çıkan modelleri getiriyoruz. Yılda ise 500 ila 600 ton telefon aksesuarı Çin’den Kürdistan’a getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurdistan Haberleri

Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi
Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?