Değişen yasaya göre borçlanma prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarıldı. Başka önemli bir değişiklikse gurbetçilerin sigortalılık statülerinin SSK’dan Bağ Kur’a geçirilmesi. Bu da emeklilik için daha fazla prim ödenmesi ve emekli maaşının düşmesi anlamına geliyor.
Malulen emeklilik başvurusu yapan Ali Ekber Demir (53), 1 Ağustos öncesinde insanların konsolosluklara ve Ziraat Bankası şubelerine koştuklarını gözlemlediğini söylüyor. "Yeni yasa yürürlüğe girmeden faydalanıp son anlarını değerlendirmek istiyor insanlar" diyen Demir, “Almanya’da da bayağı bir yüksek emeklilik yaşı. İnsanların eline geçen para da düşük. Kiralar, alışveriş, güncel hayatı tamamlayan şeyler bir hayli pahalı. Çoğu emekli olan insan şişe toplayarak geçimlerini sağlıyor. Bunların çoğu gizli yapıyorlar bunu. Ayıp değil ama çevresi yadırgayacak diye çekiniyorlar. Utanarak yapıyorlar. Sabah erkenden çıkıyorlar.” Sözleriyle görüşlerini açıklıyor.
Menderes Özen (49) de malulen emekli. Avrupalı Türklerin yeteri kadar düşünülmediğini söylüyor. “Devletimiz sigorta, emekli işleri ile uğraşacağına uçak biletleri ile ilgili sınırlar koysun, düzenlemeler yapsın” diyen Özen, “İmkânın olursa Türkiye’den emekli olursun. Nasıl yapacağız. Biz burada emekli olmak için para basmıyoruz ki. Aldığın maaşın kirana yetmiyor. Almanya ülkemizden gözüktüğü gibi gözükmüyor. Emekliye az zam yapılıyor. 600 lira maaş alıyorsam 30 lira verdi. On lira emekliye zam yaptı. Neyime yaradı benim. Ekmek alıyorsun 1 euro 50 sent. Türkiye’dekiler bunu görmüyor. Türkiye’ye ne kadar verirsen yaranamazsın. Burada millet ölüyor açlıktan. Kimse anlamıyor.”