Afrin operasyonuna sosyal medyadan tepki gösterenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Avukat Sıdkı Zilan'ın Diyarbakır'daki evi basıldı.
Zilan, baskına ilişkin Twitter hesabından, "Polis şu anda evimde arama yapıyor. Bu açık bir zulümdür. Avukatlık güvenceleri hiçe sayılmış. Duyarlı kamuoyuna duyurulur" yazdı.
Zilan devamında şu paylaşımları yaptı: "Erdoğan tehdit etti, Halk TV hedef gösterdi ve birileri polisi eve gönderdi. Evlerimizin mahremiyetini çiğniyorlar, ülkemize yaptıkları gibi. Bizi susturamazsanız, zalimsiniz. Asıl sorun paylaştığımız twit değil, yapacağımız Efrin açıklamasıdır. Bunu engellemeye matuf yaşıyorlar. Bu zalimlerden değil, Allah'ın gazabından ve dilsiz şeytan olmaktan korkun" paylaşımında bulundu. Zilan, bugün savcılığa giderek ifade vereceğini de duyurdu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında yakalama kararı çıkardığı öğrenildi.
Öte yandan Kütahya'nın Emet ilçesinde, sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütlerinin propagandasını yaptığı iddia edilen doktor gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şüphelinin gözaltına alındığı bildirdi. İstanbul'da 57 kişiye soruşturma başlatıldı. Diyarbakır'da ise 30 kişi gözaltına alındı.
Emet Devlet Hastanesinde görev yapan çocuk doktoru O.B.'nin (30) sosyal medya hesaplarından terör propagandası yaptığı ihbarı üzerine Emet Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma açıldı. Gözaltına alındıktan sonra Emet Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadesi alınan O.B. paylaşımların kendisine ait olmadığını, hesabının çalındığını iddia etti. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.
24 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
İçişleri Bakanlığı'ndan, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.
DİYARBAKIR'DA 30 GÖZALTI
Diyarbakır'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin Afrin kentine yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri ve silahlı terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD propagandası yaptıkları iddiasıyla 30 kişi gözaltına alındı.
Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK'nın 20 Ocak Cumartesi günü başlattığı, 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili sosyal medya hesapları üzerinden halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler, silahlı terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD ile ilgili propaganda yapıp, provakatif eylem çağrısında bulundukları iddia edilen kişiler hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, İl Emniyeti İstihbarat, Terörle Mücadele ve Bilişim Suçları Müdürlüğü ekipleri, sosyal medyada yapılan paylaşımları incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde, şüpheliler tespit edilerek, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince haklarında yasal işlem başlatıldı, 30 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Polisin, sosyal medyada benzer paylaşımlarda bulunanlarla ilgili çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
İSTANBUL'DA 57 KİŞİYE SORUŞTURMA
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, "Zeytin Dalı Harekatı"nın başladığı 20 Ocak tarihinden itibaren sosyal medya paylaşımlarından dolayı 57 kişi hakkında re'sen soruşturma başlattı. Konuya ilişkin olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Türkiye sınırları ve bölgede güvenliği sağlamak amacıyla PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerince 'Zeytin Dalı' adlı harekatın başlatıldığı 20 Ocak 2018 tarihinden itibaren Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125/3-a, 216-1, 199 ve 301. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinde tanımlanan 'Kamu görevlisine hakaret', 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Türk Milletini, T.C. devletini ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama' ve 'Terör örgütü propagandası yapma' suçlarının unsurlarını oluşturan yazılar yayınladıkları belirlenen 57 kişi hakkında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca yasal gereği yapılmak üzere re'sen soruşturma başlatılmış olup, suç teşkil eden benzeri eylemlere ilişkin araştırmalar da devam etmektedir."
Soruşturma başlatılan 57 kişiden 18'i hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri'nin bu kişilere yönelik yaptığı operasyonda 9 kişi gözaltına alındı.
MUŞ'TA 1 GÖZALTI!
Muş'ta, Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin sosyal medyada terör propagandası yaptığı iddia edilen 1 kişi gözaltına alındı.
Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından PYD/PKK ve IŞİD'e yönelik Suriye'nin Afrin bölgesinde başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında sosyal medya hesabı üzerinden terör örgütü propagandası yaptığı iddia edilen, M.N. hakkında soruşturma başlattı. Polis ekipleri tarafından Muş'ta gözaltına alınan M.N.'nin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.
GAZETECİLER, YAPTIKLARI HABERLERİ PAYLAŞTIKLARI İÇİN...
Nurcan Baysal ve İshak Karakaş'la dün başlayan gazeteci operasyonu akşam saatlerinde Sibel Hürtaş, Hayri Demir ve Seda Taşkın'la devam etmişti. TSK'nin Afrin harekatının başlamasıyla birlikte hazırladığı haberlerde AKP eski milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ve HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş gibi siyasetçilerin Afrin değerlendirmelerini ekrana taşıyan Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş hala gözaltında.
Gözaltıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, Sibel Hürtaş ile görüşen avukat Nuray Özdoğan, Hürtaş'ın hazırladığı haberleri sosyal medyada paylaşmasının ardından gözaltına alındığını belirtti.
Sosyal medyada paylaşılan haberlerin 'örgüt propagandası' olarak nitelendirildiğini belirten avukat Özdoğan, gözaltı nedeninin savcılık açıklamasının ardından daha net anlaşılacağını söyledi.
TGS GÖZALTILARI KINADI
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir, Seda Taşkın, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal'ın ev baskınlarıyla gözaltına alınmasını bir basın açıklaması yaparak kınadı.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş imzasıyla yayılanan açıklamada,gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılması istendi:
'MESLEKTAŞLARIMIZ DERHAL SEBEST BIRAKILSIN'
"Gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir, Seda Taşkın, İshak Karakaş ve Nurcan Baysal’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmasını kabul etmiyor, meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.
Unutulmamalıdır ki basın yönetenlere değil, yönetilenlere hizmet etmek için vardır. Medyanın görevi hükümet politikalarının halkın çıkarına olup olmadığını denetlemektir. 'Millî mutabakat' cenderesiyle farklı görüşleri susturmaya çalışmak totaliter yönetimlerin taktiğidir.
'ETİK GAZETECİLİK TEHLİKELİDİR AMA ELZEMDİR'
Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Bu ifade 'Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde gazetecinin temel sorumluluğu olarak belirtilir. Bir siyasi kliğin çıkarının tüm ülkenin çıkarı gibi yansıtıldığı zamanlarda güç odağından âzâde, etik gazetecilik yapmak zordur, tehlikelidir ama elzemdir, hayatîdir. Böyle bir gazetecilik ülkeleri, toplumları korur, geliştirir, bazen uçurumun kenarından döndürür.
Kolluk gücüyle suskunluk sarmalı yaratmaya çalışanlar Türkiye'nin tek sese, tek renge, tek partiye sığmayacak zenginlikte, çeşitlilikte bir ülke olduğunu er ya da geç görecektir."