Süleymaniye Film Festivali'nde tartışma: 'Özgürlük İçin' filminin gösterimi ertelendi
.
PKK ile TSK arasındaki savaşı konu alan “Özgürlük İçin” filminin 5. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali'nde gösteriminin ertelenmesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Film, festival programda yer almasına rağmen henüz gösterime sunulmadı.
Festival Koordinatörü, filmi programdan çıkarmadıklarını ve yasaklamadıklarını söylüyor. Ancak filmin yapımcıları, filmin gösteriminin engellendiğinde ısrar ediyor.
5. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali Direktörü Daner Ömer, filmin gösterimine ilişkin Rûdaw TV bültenine katılarak Şehyan Tehsin'in sorularını yanıtladı.
Daner Ömer filmin gösterimini iptal etmediklerini sadece gösterim saatini değiştirdiklerini belirterek, “Biz filmin yönetmeni Ersin Çelik'i çağırdık ve kendisine festival yönetmeliğine göre gösterilecek filmlerin 2019 sonrası çekilmiş olması gerektiğini söyledik. 2019 tarihli filmleri gösteremeyeceğimizi bildirdik. Ssaat 22.00'de filmin gösterilmesi gerekiyordu. Fakat kendisine ‘bu saatte gösteremeyiz. Sabah saatlerinde gösterebiliriz dedik’. Sorunun siyasi olmadığını açıkça belirttik” diye konuştu.
'Hiçbir devlet müdahale edemez'
Daner Ömer, Süleymaniye Film Festivali'nin bağımsız olduğunu ve "hiçbir dış gücün kendilerini etkileyemeyeceğini" vurgulayarak, "filmin engellendiği ve yasaklandığı" iddialarının gerçeklerden uzak olduğunu ve kendilerinden özür dilemesi gerektiğini vurguladı. Bu siyasi bir konu değil, ne Türk Konsolosluğu ne de başka bir taraf müdahale etmedi. Bu sorun istismar edildi. Eğer bizden özür dilerlerse film gösterilecek. Burası Süleymaniye aydınlığın şehri, özgürlük platformu. Bazı kişiler Nuri Bilge Ceylan'ın panelini sabote etmek istedi, kendileri kendileri için kullandı. Lütfen, rica ediyorum. Şehrimiz için olumsuzluklara sebep olmayın, sıkıntı yaratmayın” dedi.
Nuri Bilge Ceylan festivalin konuğu oldu.
“Özgürlük İçin” filmi festival yönetimi tarafından festivale davet edildi. Festivalin bağımsız olduğunu ve hiçbir devletin müdahale edemeyeceğini belirten Daner Ömer şöyle devam etti:
“Şimdi bizim için sıkıntı yarattılar. Burası bir sanat ortamı. Nuri Bilge Ceylan'ın panelinde bazı kişiler kalkıp Türkiye'deki bazı partilere karşı konuştular, Kürtlere yönelik katliamlardan bahsettiler. Bu olay rahatsızlık yarattı. Nuri Bilge Ceylan’dan özür diledik. O da bu tür şeylerin olağan olduğunu kaydetti. Bize sorun yaratmayın. Süleymaniye Film Festivali bağımsız bir festivaldir ve önemli bir platformdur. Hiçbir devlet bu platforma, bu festivale müdahalede bulunamaz. Festivali'nin bir mesajı var.”
Şehyan Tehsin, "Her taraftan ve ülkeden eleştiri alınabilir. Bu eleştiriler neden sizi endişelendiriyor ve onlara 'baş ağrısı' diyorsunuz?" sorusu üzerine Daner Ömer; “Bu bir sanat ve film festivalidir. Hiç kimse başka bir mezhebi ve ulusa hakaret edemez. Hiç kimse burada başka bir devletin başkanına karşı konuşamaz. Bazıları konuyu siyasi bir konu haline getirmek istiyor. Ve bu da bizim için sorun çıkarıyor. Kimsenin bu festivali siyasi gündemler için kullanmasına izin vermeyeceğiz ve bu festivalin amacı sadece sanat ve filmlerdir” diye konuştu.
5. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, Rudaw Media Network tarafından destekleniyor.
'30 ülkede gerçekten yasak yoktu'
Öte yandan Rojava Film Komünü de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada filmin engellendiğini bildirdi.
Yapılan açıklamada filmin 2019'da tamamlandığı ve yaklaşık 20 festivalde gösterildiği ve bazılarından ödül aldığı kaydedildi. Festivaller dışında da birçok dünya ülkesinde, Japonya'da, Brezilya'da, Tayvan ve İspanya'da gösterildiğini ve bunların hiçbirinde yasaklarla karşılaşmadıkları kaydedildi.
Açıklamada filmin galasının da Süleymaniye'de yasaklandığı belirtilerek, festivale katılmalarının festival yönetimi tarafından talep edildiği ve festivale resmi bir mektupla davet edildikleri belirtildi.
"Özgürlük İçin" filminden bir kare.
Davet sonucunda festivale katıldıkları, festival tanıtım broşürlerinde, medya paylaşımlarında, festival kataloglarında filmleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı aktarıldı.
Açıklamada 18 Aralık'ta filmin gösterimine birkaç saat kala festival yönetiminin kendilerine “Filminiz 2019’dan önce çekildiği için yarışma yarışma bölümünden çıkaracağız ve bugün de gösterimli gerçekleştirmeyeceğiz” dedikleri ifade edildi.
“Onlar bizi davet etti”
“Elbette filmini gösterir memesinin gerçek nedeni bu değildir, doğrudan söylenmemiş olsa da konuşulmamış olsa da biz filme katılmak için başvurmadık. Onlar bizi davet ettiler ve davet ettiklerinde filmin 2019'da çekildiğini biliyorlardı. Başvuru için konulan şartlarda hiçbir şekilde yıllarla sınırlandırma yer almıyor. Görüşmelerimizde de hiçbir zaman yıl sınırından bahsedilmedi. Festivalin diğer bölümlerinde de 2019'da çekilen filmler yer alıyor” denilen açıklamada şöyle devam etti:
“Krizi büyütmemek için kendilerine bizim için yarışma bölümünde gösterimin önemli olmadığını ancak planlandığı zamanda gösteriminin önemli olduğunu söyledik; ancak hiçbir şekilde bir çözüm üretmediler. Bu da şunu gösteriyor ki o gün bazı tartışmalar olmuş. Bütün bu nedenlerden dolayı arkadaşlarımızla oturup konuştuk ve ortak bir karar aldık. Festival programında yer alan diğer filmimizi olan Dema Dirîreşkan'ı da geri çekmeye karar verdik. Festival özgür bir sanat ve film platformu olmadığı için… Festival yönetimini kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz. Süleymaniye Film Festivali'nde, festival kentinde yapılan engellemelerin Kürdistan halkına ve kamuoyuna bildirilmesi gerekir."
"Dema Dirîreşkan" filmi festivalden geri çekidi.
“Erbil Konsolosluğu müdahale etti”
“Özgürlük için filmi PKK ile TSK arasında yaşanan çatışmalar, özellikle kamuoyunda hendek savaşları olarak bilinen süreci işliyor.
Öte yandan Rûdaw’a konuşan ve adı açıklanmayan bir kaynağın iddiasına göre Türkiye, Erbil Konsolosluğu vasıtasıyla filmin gösterime girmesini engelledi.
Filminin 18 Aralık'ta saat 22.00'de gösterilmesi planlanıyordu ancak film belirlenen saatte gösterime sunulmadı.
Rûdaw
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.