Tahir Elçi anısına “Özgürlüğün sesi” sergisi
.
Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi anısına “Özgürlüğün sesi 50 mahpus 50 fotoğraf” sergisi, Diyarbakır Barosu’nda açıldı.
Red fotoğraf grubu, Görülmüştür Ekibi ve Tahir Elçi Vakfı, 6 yıl önce öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi anısına “Özgürlüğün sesi 50 mahpus 50 fotoğraf” sergisini açtı.
Sergi, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda 30 Kasım Salı gününe kadar devam edecek. 27 Kasım Cumartesi ve 28 Kasım Pazar günleri 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
“Kimi mektuplar verilmedi, kimi kayboldu…”
Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sergide, cezaevlerinde özgürlüklerinden yoksun bırakılan insanların hayalleri üzerine çekilen fotoğraflar, kaleme aldığı kitaplar ve gönderdikleri mektupların olduğunu söyledi.
MA’nın haberine göre, bu sergi ile bir kez daha özgürlüğün ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu anladığını belirten Eren, eserleri olan tüm tutukluları kutladı.
Görülmüştür Ekibi'nden Adil Okay da “Elçi arkasında upuzun bir ayak izi bıraktı ve bu ayak izini takip etmekten onur duyuyoruz. Onu özlemle saygıyla bir kez daha anıyoruz” dedi.
Bu çalışmanın zorlu bir süreçten geçilerek hazırlandığını belirten Okay, “Politik nedenlerden dolayı tutuklu bulunan 50 farklı cezaevindeki tutuklulara özgürlük düşlerini yazıp, mektuplar ile bize iletmelerini istedik. Kimi mektuplar verilmedi. Kimisi kayboldu. Bir yıllık çalışma sonucu böyle çalışma çıkardık” diye konuştu.
“İçeri ile dışarıyı buluşturan fotoğraflar”
Özgürlüğün Sesi: 50 Mahpus - 50 Fotoğrafçı adlı kitap da geçen yıl Ütopya Yayınevi’nden yayımlanmıştı.
Karşı Sanat’tan Ezgi Bakçay, kitapla ilgili şunları yazdı: “Kitabı ortaya çıkaran süreç 2015 yılında Görülmüştür Kolektifi’nin düzenlediği “Sizin hâlâ bir mektup arkadaşınız yok mu?” kampanyasıyla başladı. Görülmüştür’den yazar Adil Okay, Redfotoğraf grubundan Özcan Yaman’la bir araya gelerek içeri ile dışarıyı buluşturan fotoğraf temelli bir proje geliştirdiler.”
Ne olmuştu?
Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" dedi. Bunun üstüne kanala 700 bin lira para cezası kesilirken, Tahir Elçi 20 Kasım günü Diyarbakır'da, barodaki odasında gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi.
Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır, Sur'daki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü.
Yargı süreci
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te öldürülmesiyle ilgili iddianameyi 26 Mart 2020’de hazırladı, 10. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Nisan 2020’de kabul etti.
İddianamede üçü polis dört sanık şüpheli olarak yer alıyor.
Sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten" 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.
Diğer şüpheli Uğur Yakışır ise “kasten öldürme, olası kast ile öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, mala zarar verme” ile suçlanıyor ve hakkında ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezası isteniyor.
Yakışır, Elçi’nin yanı sıra aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan’ın cinayetiyle ilgili de suçlanıyor.
Dava Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor, gelecek duruşma 12 Ocak 2022’de.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.