Tarihi Erbil Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı

Tarihi Erbil Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı

.

A+A-

Tarihi Erbil Kalesi iki aydır ziyaretçilere kapısını kapatmış durumda. Kale’nin en önemli meydanından restorasyon ve onarım çalışması başlatıldığı bildirildi.

Dünyada halen insan yaşamının sürdüğü en eski yapı unvanına sahip tarihi Erbil Kalesi’nde restorasyon ve onarım çalışması başlatıldı.

70 işçi her sabah saat 07.00’den akşam saat 16.00’ya kadar Erbil Kalesi’nde restorasyon çalışmasına katılıyor.

Yaklaşık 6 yıldır Kale’de işçi olarak çalışan İsan Şakir, "Kalenin üzerine kurulduğu bu alandaki tüm sokak ve meydanları onarıyoruz. Çukurları çakıllarla dolduruyoruz. Daha sonra üstüne kum sereceğiz” dedi.

Erbil Kalesi’nde yol, su, kanalizasyon ve elektrik hatlarının yer altına döşenmesi gibi altyapı çalışmaları tamamlandı.

Kale’nin yollarındaki onarım ve restorasyon çalışmasının Mart ayında tamamlanması öngörülüyor.

Erbil Kalesi’nin restorasyonu tamamlanan kısımları ise turistlere kapısını açacak.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kalesi Restorasyon Mühendisleri Genel Müdürü Befrîn Abdulkadir “Projede yer alan işçi ve çalışanların bu konuda uzman olması gerekiyor. Çünkü en son teknoloji ve aletlerle çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.

Yerden 32 metre yüksekliğinde ve deniz seviyesinden 415 metre yüksekliğinde bulunan Erbil Kalesi, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı.

Erbil Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları 2009’da başlatılmıştı.

Bütçe sıkıntısı nedeniyle restorasyon ve onarım projesi ağır ilerliyor. Erbil Kalesi Restorasyon Komisyonuna göre, proje 20 yılda tamamlanacak.

Erbil Kalesi Restorasyon Komisyonu Başkanı Nihat Latif, ekonomik kriz nedeniyle projenin istenen hızda ilerlemediğini söylüyor.

Latif “Ekonomik kriz nedeniyle işimiz ağır  ilerliyordu. Ancak Erbil’in tanınmış şahsiyeti Şeyh Baz Berizenci’nin destek ve UNESCO’nun projede çalışan işçilerin ve çalışanlara ayırdığı bütçe sayesinde ilerleme sağladı" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Erbil Kalesi içindeki arkeolojik çalışmalara göre tarihi mekan, Mezopotamya'daki ilk şehirleşmenin merkezlerden birisi kabul ediliyor.

Günümüze kadar ayakta kalabilen kale, Asuri İmparatorluğunun önemli siyasi ve dini merkezi olarak biliniyor.

102 bin 190 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen kalede 490 bina bulunuyor.

UNESCO'ya göre kale içindeki yerleşim alanı farklı dönemlerde "Irbilum, Urbilum, Urbel, Arbail, Arbira, Arbela" isimleriyle de anıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.