Nurullah Timur

Nurullah Timur

Yazarın Tüm Yazıları >

TBMM Tüm Etnik, Milli, Dinsel, Mezhepsel, Toplumsal Bileşenleri Temsil Etmiyor

A+A-

Nurullah TİMUR

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle iyice etkisiz hale gelen parlamento, toplumsal realiteye denk düşmediği için giderek işlevsiz hale de geliyor. Sorunları çözmek yerine bastırılmış ve tabu haline getirilmiş kimi konular gündeme  gelip, görünür bir hal alınca TBMM’nin ne denli işlevsiz olduğu, Türkiye’nin çoğulcu yapısı ile nasıl çeliştiği daha bir görünür oldu.

Bu durum, Bütçe görüşmeleri esnasında bir kez daha  görüldü. HDP’li bazı milletvekillerinin Kürtçe konuşmaları  tekçi zihniyeti temsil edenleri harekete geçirdi ve bu çağ dışı tepki kamuoyu tarafından ibretle izlendi.

Sözümona  ‘’toplumu’’ temsilen parlamentoda yer alan vekiller ne yazık ki  TBMM’de yan yana oldukları halde sorunları kendi dilleriyle bile  konuşamıyorlar. Bunun nedeni, çoğunluğun sultası altında olan, tüm milli, etnik, dinsel, mezhepsel varlıkları yok sayan ‘’tekçi’’  sistem ve bu sistemi meşrulaştıran bir parlamento. Çoğunluğu eline geçirenlerin diğerlerine kendi dilini kendi inancını ve kendi kimliğini dayatması...

Bütün Dünya’da bu sistem çoktan çökmüşken, bütün dünya farklılıkları meşru görüp haklarını güvence altına almışken, çok dilli parlamentolar oluşmuşken, Türkiye Devleti  bırakalım etnik, milli kimlikleri kabul etmeyi, hala da içindeki farklıkları yok etmeye, bastırmaya, asimile etmeye çalışmaktadır.

Bu sorunu ortadan kaldırmanın ilk adımı, devletin Kürt kimliğini kabul etmesi, Kürtçe’nin resmi dil olması, ana dille eğitim hakkının tanınması, Kürtlerin her kurumda daha çok kendi dillerini konuşmaları, kendi kimliklerinden söz etmeleri, yaşadıkları toprakların Kürdistan olduğunu özgürce dile getirebilmeleri  yani kendilerine dayatılana itiraz etmeleridir .Kendileri olmalıdır. Kürtler, tekçiliğin dayatıldığı her kurumda, her ortamda itirazlarını yükseltmelidirler.

Bugüne kadar Türkiyelileşmek üzerinden mesaj veren HDP'lilerin son bütçe görüşmelerinde Kürtçe konuşmaları,  parlamentonun  tüm milli kimlikleri temsil etmediğini nasıl da görünür kılmaya başladığını görmek gerekir. Parlamentodaki tüm Kürd parlamenterler bu çelişkiyi gözler önüne sermeye devam  etmeli, aynı mücadele diğer kurumlarda da yapılmalıdır. Yani BARO,TTB,TMMOB,EGİTİMSEN,SENDİKALAR tüm STK’lar da aynı şekilde Kürtçeyi  daha yoğun kullanarak bu çelişkiyi deşifre etmelidirler.

Millet ittifakının gündeme getirdiği  ‘’önümüzdeki seçimler sonrası güçlendirilmiş parlamenter sistemin kurulması’’ önerisi  ile ilgili olarak kurulacak yeni yapının , ‘’tekçi’’ anlayışa dayalı çoğunluk sistemi olması durumunda,  Kürdler açısından değişen fazla bir şey olmayacağını  söylemek için kahin olmaya gerek yoktur diye düşünüyorum. Kürdler buna mutlaka itiraz etmeli, kendi acil taleplerinin da yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulacağı, etnik, dinsel, mezhepsel, toplumsal zenginliğe uygun yeni bir çoğulcu   demokratik sistemin kurulması için baskı gurubu oluşturmalıdır. Açık alanlarda sesini yükseltmelidir.

  Bu mücadele Türkiyelileşme adı altında kendi milli kimliğiyle örgütlenmeyi reddederek, yani tekleşmeye hizmet ederek değil;  kendileri olarak, tekleşmeye itiraz ederek ve her ortamda çoğulculuğun gereğini yerine getirerek  kazanım elde edilir. 17.12.2021

                                                                   

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.