'TSK, Kürdistan Bölgesi’ndeki ağaçları yol yapım bedeli karşılığında şirketlere veriyor'

'TSK, Kürdistan Bölgesi’ndeki ağaçları yol yapım bedeli karşılığında şirketlere veriyor'

.

A+A-

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) Kürdistan Bölgesi topraklarındaki ağaçları, yerleştiği bölgelere yol yapım bedeli karşlığında şirketlere verdiği iddia edildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin sınır köyünde yaşayan bir köylünün Rûdaw’a ulaştırdığı görüntü ve bilgilere göre, Türkiye sınırda 3 yol yapımına devam ediyor ve bir yıldan fazladır da şirketler aracılığıyla ormanları keserek götürüyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen köylü, Türkiye’nin bazı bölgelerde 10-12 kilometre uzunluğunda yol yaptığını söyledi.

Köylü, “Türkiye şirketlerle yol yapım bedeli karşılığında anlaşmış. Yol yapım bedelinin yüzde 30’unu Milli Savunma Bakanlığı’ndan alıyorlar, yüzde 70’ini de ormanlardan kestikleri ağaçları satarak karşılıyorlar. Şirketler kestikleri ağaçları Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Van’a götürüp satıyorlar” dedi.

Rûdaw’a konuşan Duhok Orman Müdürü Kawe Sabri, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki ormanları kestiğini bir yıl önce öğrendik. Bununla ilgili elimizde bazı belgeler var ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili tarafları bilgilendirmek için belge toplamaya deavam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kawe Sabri, konu ile ilgili Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı’nı resmi olarak bilgilendirdiklerini söyledi.

Özellikle çatışmaların devam ettiği 6 köyün doğasının büyük bir tahribata uğradığını belirten Sabri, bölgede 5 bin dönüm ormanın yandığını ifade etti.

“Çatışmalar nedeniyle bölgenin doğası tahrip oluyor”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi sınırlarında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgenin doğası tahrip oluyor.

Kürdistan Bölgesi’nde TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle yüzlerce köy boşaltıldı ve onlarca dönüm bağ, bahçe ve ormanlık alan yandı. Bölge sakinleri askerlerle birlikte bulunan bazı "çetelerin" şirketlerle anlaşarak ağaçları kestiğini ve sınırın diğer tarafına götürdüğünü söylüyor.

Rûdaw’a daha önce konuşan Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori, “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor.  Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş” demişti.

Reving Hırori, TSK’nin yerleştiği bölgelerde hemen yol yapım çalışmalarına başladığını belirterek, “Türk askeri girdiği yerlerden çıkmıyor. Türk askerinin yerleştiği bölgelerde ağaçlar kesiliyor ve bölgenin doğasını tahrip ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.