'Türk gözlem noktasına saldırı' iddiasına yalanlama

'Türk gözlem noktasına saldırı' iddiasına yalanlama

İdlib'deki bir Türk gözlem noktasının saldırıya uğradığı iddiası yalanlandı.

A+A-

İdlib'deki bir Türk gözlem noktasının saldırıya uğradığı iddiası yalanlandı. Reuters'a konuşan bir Türk güvenlik kaynağı, gözlem noktasının 500 metre yakınında ağır çatışma yaşandığını, Türk askerlerinin etkilenmediğini söyledi.

Suriye ordusunun silahlı örgütlerin saldırılarını gerekçe göstererek İdlib’de başlattığı operasyon devam ediyor. Türkiye’nin vilayette kurduğu gözlem noktalarından birinin geçen hafta kuşatma bölgesinde kalmasının ardından, bugün de bir diğer gözlem noktasına saldırı düzenlendiği öne sürüldü. İddiaya yalanlama geldi.

Anadolu Ajansı’na konuşan güvenlik kaynakları, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kaynaklar, gözlem noktasına yönelik bir saldırının gerçekleşmediğini belirtti.

Habertürk muhabiri Çetiner Çetin ile sahadaki bazı kaynaklar, Türkiye’nin İdlib’in güneybatısındaki Şir Magar’da bulunan 10 numaralı gözlem noktasının bugün saldırıya uğradığını öne sürmüştü. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde gözlem noktasından dumanlar yükseldiği iddia edilmişti.

Reuters ajansının silahlı isyancılara, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne ve yerel kaynaklarına dayandırdığı haberine göreyse, bugün bölgede düzenlenen hava saldırısı Türk gözlem noktasının çok yakınını hedef aldı.

‘TÜRK ASKERLERİ ETKİLENMEDİ’

Ajansa konuşan üst düzey bir Türk güvenlik kaynağı ise gözlem noktasının 500 metre yakınlarında Suriye ordusu ile silahlı isyancılar arasında ağır çatışma çıktığını söyledi. “Çatışma çok yakında ve şiddetli. Suriye güçleri silahlı isyancıların mevzilerini vurdu” diyen kaynak, Türk askerlerinin etkilenmediğini belirtti.

Saldırı iddiasının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İdlib gündemiyle dün yaptığı kritik Rusya ziyaretinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Türkiye’nin Morek’teki 9 numaralı gözlem noktası da, geçen hafta Suriye ordusunun stratejik Han Şeyhun kasabasına ilerlemesi ve silahlı isyancıların çekilmesi sonrasında kuşatma altındaki bölgede kalmıştı.

GERİLİMİN PERDE ARKASI

Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl yapılan Soçi Mutabakatı, bir çatışmasızlık bölgesi kurulmasını ve silahlı isyancıların ağır silahlarıyla birlikte bu bölgeden çekilmesini öngörüyordu. Rusya tarafı Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarını askıya almasına, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesine garantör oluyordu.

SİLAHLI İSYANCILARIN BİRÇOĞU ANLAŞMAYA UYMAMIŞTI

Bu çerçevede Türkiye İdlib’de 12 gözlem noktası kurdu. Ancak isyancıların çekilme süreci mutabakatta planlandığı gibi gerçekleşmezken, İdlib 2019’un ilk günlerinde HTŞ’nin kontrolüne geçti. Suriye ordusu da son iki haftadır komşu Hama vilayetinin kuzeyi ile İdlib’in güney kırsalındaki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

GÖZLEM NOKTASI KUŞATMA BÖLGESİNDE

Suriye devletinin bölgeyi ‘teröristlerden temizleme’ amacıyla yürütülen operasyonda son günlerde sağladığı ilerleme, çatışma bölgelerini Türkiye’nin gözlem noktalarına iyice yaklaştırmış durumda. Son olarak stratejik Han Şeyhun kasabası ordu kontrolüne geçerken, Türkiye’nin Morek kasabasındaki gözlem noktası da kuşatma altındaki bölgenin içinde kalmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.