Türkiye Almanya'dan silah alımlarını arttırdı

Türkiye Almanya'dan silah alımlarını arttırdı

Almanya'nın silah ihraç ettiği ülkeler arasında Türkiye'nin önemi artıyor. Türkiye ithalatçı ülkeler sıralamasında 8'inciliğe yükseldi

A+A-

Almanya hükümeti 2016 yılının ilk altı ayında küçük ve hafif silah ihracatını cüzi oranda azaltsa da, bu silahlarda kullanılan cephane ihracatı on katına çıktı. Bakanlar Kuruluna sevk edilmek üzere hazırlanan yılın ilk yarısıyla ilgili silah ihracat raporuna göre alıcı ülkeler sıralamasında önemli değişiklikler oldu ve örneğin Türkiye 25'incilikten 8'inci sıraya yükseldi.

Söz konusu dönemde dış ülkelere satılan hafif silahların değeri 12,4 milyondan 11,7 milyon euroya geriledi. İhracat izni verilen cephane bedeli ise 27 milyondan 283,8 milyon euroya çıktı. Avrupa Birliği, NATO ülkeleri ve NATO ile eşdeğerli ülkeler olan Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve İsviçre'ye 275 milyon, Irak'a ise 5,4 milyon euroluk cephane ihraç edildi.

Irak ve Suriye'deki çatışmalar

Fransa, Irak ve Polonya Almanya'dan hafif silah ithal eden ülkelerin başında geliyor. Almanya Irak'ta IŞİD ile mücadele eden Kürtleri destekliyor. Hafif silah kategorisine otomatik tabanca ve makineli tüfekler giriyor. Suriye'deki iç savaşta en çok hafif silahlar can alıyor.

Silah ihracat raporu Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in yetki alanına giriyor. Gabriel'in bakanlık döneminde hafif silah ihracatında önemli azalma oldu. Sol Parti ihracat izinlerinin azalmış olmasını yeterli bulmayarak, hafif silah ihracatının tamamen yasaklanmasını talep ediyor.

2016 yılının ilk altı ayında Almanya hükümeti 4 milyar 29 milyon euroluk silah satışı için izin verdi. Bir önceki yılın aynı döneminde ihracat tutarı yarım milyar daha az olmuştu. Almanya'dan silah alan ülkelerin başında bir milyar euro değerinde firkateyn sipariş eden Cezayir geliyor.

Türkiye neler satın alıyor?

Türkiye mülteci krizinin patlak vermesinden bu yana geçen bir yıllık dönemde Almanya'dan 76,4 milyon Euro değerinde silah ithal ederek en önemli ithalatçı ülkeler sıralamasında 25'incilikten 8'inciliğe yükseldi. Türkiye'ye yapılan ihracatın önemli bölümünü uçak parçaları, insansız hava araçları, uçak motorları ve yer ekipmanı oluşturuyor.

Gerginlik bölgelerindeki ülkelere yapılan silah satışları da arttı. Kuzey Kore'nin tehdidi altındaki Güney Kore 205 milyon euroluk Alman malı silah ve mühimmat alarak ithalatçı ülkeler arasında 10'dan 4'üncü sıraya yükseldi. Güney Kore Almanya'dan savaş gemisi, denizaltı ekipmanı, roket, roket savar sistemleri, tank, helikopter ve savaş uçağı parçaları ithal etti.

Almanya hükümetinin kriz bölgesindeki istikrar unsuru olarak nitelendirdiği Suudi Arabistan 3'üncü sıradaki yerini korumakla birlikte Almanya'dan yaptığı silah ithalatını 179 milyondan 484 milyon euroya çıkardı. Almanya Suudi Arabistan'a helikopter, uçak ve havada yakıt ikmali için gerekli ekipman ihraç ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan silah satışları da bir yılda 46 milyondan 85 milyon euroya çıktı.

© Deutsche Welle Türkçe

DW, dpa/AG, BK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.