Türkiye ile Mısır arasında istikşafi görüşmeler başlıyor

Türkiye ile Mısır arasında istikşafi görüşmeler başlıyor

.

A+A-

Türkiye ile Mısır arasında uzun zamandır kopuk olan diplomatik ilişkiler yeniden resmi düzeyde kuruluyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet bugün ve yarın Mısır’ın başkenti Kahire’de olacak. Görüşmeyi Türkiye’nin ardından Mısır Dışişleri Bakanlığı da duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "İstikşafi görüşmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlar üzerinde odaklanacaktır" ifadelerine yer verildi.

Türk heyeti, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlığında olacak. Mısır heyetine ise Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlık edecek.

Görüşmeye dair Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu istikşafi görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımların üzerinde durulacağı belirtildi.

Çavuşoğlu açıklamıştı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, 15 Nisan'da Türkiye ve Mısır arasında, önce istihbaratlar arasında açılan kanalın, dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık olunduğunu ifade etmişti.

Çavuşoğlu katıldığı canlı yayında, "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek." demişti.

Çavuşoğlu, heyetin, bakan yardımcıları düzeyinde olacağını, daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşıyla görüşebileceğini belirtmişti.

Türkiye-Mısır ilişkileri maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 2013’te Müslüman Kardeşler iktidarına yapılan askeri darbenin bu yana sadece maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor. Bu süreçte iki ülke dışişleri bakanları arasında çeşitli vesilelerle kısa görüşmeler gerçekleştirilirken, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğiyle İstanbul Başkonsolosluğu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğiyle İskenderiye Başkonsolosluğu faaliyetlerine devam ediyor.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.