Türkiye’de neo-Nazi yapılanması “Ulusal Cephe” Zafer Partisi’ni destekliyorlar

Türkiye’de neo-Nazi yapılanması “Ulusal Cephe” Zafer Partisi’ni destekliyorlar

.

A+A-

Oğuzhan Keskin

Üyeleri çoğunlukla yaşça küçük kişilerden oluşan neo-Nazi grup “Ulusal Cephe” Türkiye’de en az 11 ilde örgütlendi. Liderleri Milli Savunma Üniversitesi mezunu, kimliğini gizlemiyor. Bayraklarında kurt sembolü var. Duvarlara yazı yazıyor, atış poligonlarında talim videoları çekiyorlar. Nazi selamları verirken fotoğraflar paylaşıyorlar. Amaçları “Yeni bir ‘Kurtuluş Savaşı’ fitilini yakmak. Öncü olarak Atatürk, Enver Paşa, Talat Paşa ve Nihal Atsız’ı görüyorlar. Araplara ve Kürtlere karşı ırkçı afişler asıyorlar. Zafer Partisi’ni destekliyorlar.

Eskişehir’de 18 yaşındaki Arda Küçükyetim’in, üzerinde neo-Nazi sembolleri bulunan hücum yeleği, Nazi askeri miğferi, balta ve bıçak kuşandıktan sonra canlı yayın açarak cami çevresindeki yaşlı insanları bıçaklamasının ardından Türkiye’deki neo-Nazi etkinliği merak konusu oldu.

Kendilerini “Ulusal Cephe” olarak adlandıran grup, sosyal medyanın dışında gerçek hayatta da çeşitli eylemler yaparak diğer gruplardan farklılık gösteriyor.

Kendilerini doğrudan nasyonal sosyalist olarak tanımlıyorlar. Engellenmemek için henüz şiddet eylemlerine başvurmadılar fakat azınlık grupları, özellikle de Yahudileri, Arapları, Kürtleri ve eşcinselleri düşman olarak görüyorlar. Üyelerinin neredeyse tamamı çocuklardan veya yaşı 20 civarında olan gençlerden oluşuyor.

19 Mayıs 2023’te kurulan Ulusal Cephe, faaliyetlerini son dönemde yoğunlaştırdı. İnsanlara Telegram ve X aracılığıyla ulaşmayı amaçlıyorlar.

Kullandıkları bayrakta kurt sembolü bulunuyor ancak bayrağın renklerinden ve üzerindeki şekillerden dolayı Avrupalı neo-Nazilerin bayraklarından esinlenildiği anlaşılıyor.

Kullandıkları diğer sembol de Nazilerin “Luftwaffe amblemi”nin bir uyarlaması.

Luftwaffe amblemi.

Yine Nazi askerlerinin taktığına benzeyen pazubandlar dağıtıyorlar.

Doğrudan Nazi sembollerini de sık sık kullanıyorlar:

Yaptıkları toplu buluşmalarda Nazi selamı vererek fotoğraf yayınlıyorlar.

Poligonda yaptıkları atış talimine dair görüntüleri Nazi marşı ile servis ettiler.

Atatürk ve Nihal Atsız’ı savunuyorlar

Ulusal Cephe neo-Nazi olduğunu söylese de Atatürk, Nihal Atsız, Enver Paşa, Talat Paşa gibi tarihi karakterleri de sahipleniyor.

Sosyal medya hesaplarında yaklaşık bin takipçiye sahip grubun Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Aydın, Muğla, Antalya, Çorum, Hatay ve Adana’da sorumluları var.

Stratejileri ne?

Kendilerini riske atmadan mümkün oldukça fazla üye kazanmak için “şimdilik” şiddet eylemlerine başvurmuyorlar fakat “Yeni bir ‘Kurtuluş Savaşı’ fitilini yakmak için şartların ve toplumsal nefretin olgunlaşmasını hızlandırmak adına eylemlerimize devam edeceğiz” diyorlar.

“Otonom Pasif Mücadele” olarak tanımladıkları stratejilerini şöyle açıklıyorlar:

“Pasif Mücadele uygulayan bir oluşum, kendi varlığını tehlikeye atacak riskli eylemlerden uzak durarak, zaman ve üye kazanma üzerine strateji belirler.

Otonom Pasif Mücadele uygulayan bir üye ise aklınıza gelebilecek en küçük ve risksiz eylemler ile faaliyet göstererek düşman unsurlara zarar verme ve bununla birlikte oluşum içerisinde kendini kabul ettirme ve güven duygusunu pekiştirme motivasyonu güder.”

Bu doğrultuda çoğunlukla görüşlerine aykırı olan, sokaklardaki pankartlara ve afişlere zarar veriyor, duvarlara sprey boya ile yazı yazarak fotoğraf yayınlıyorlar.

Eskişehir’deki saldırganla benzer dil

Geçen hafta Eskişehir’de canlı yayında insanları bıçaklayan neo-Nazi Arda Küçükyetim’in saldırıdan önce yayımladığı manifestoda yer alan ifadelerle Ulusal Cephe’nin söylemleri arasında benzerlikler dikkat çekiyor.

Arda Küçükyetim, manifestosunda hedef almak istediği insanlar için “Yok edilmesi gereken böcekler” demişti, Ulusal Cephe’nin sokaklara yapıştırdığı afişlerde de “Hamam böceklerinden sakının” gibi cümleler bulunuyor.

Zafer Partisi’ni destekliyorlar

Grup, Zafer Partisi ile doğrudan ilişkisini reddetse de Zafer Partisi’ne destek verilmesi için çağrılar yapıyor.

Telegram’dan yaptıkları açıklamada Zafer Partisi hakkında görüşlerini şöyle açıkladılar:

“Zafer Partisi; halihazırdaki Türk siyaset arenasında Ümmetçilik yapmayan, PKK’nın siyasi uzantıları ile masaya oturmayan tek parti olarak oy verme hakkını kullanmak isteyen kandaşlarımızın tercihi olabilir”

Lideri kim?

Grubun üyeleri ve yöneticileri kimliğini saklasa da grubun kurucusu ve lideri Onurcan Koçak kimliğini gizlemiyor.

24 yaşındaki Koçak’ın Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu’ndan Makine Mühendisi olarak mezun olduğu biliniyor.

Ulusal Cephe’nin lideri Onurcan Koçak.Koçak, kendi adıyla kullandığı X hesabında da Hitler’i örnek aldığını belirtiyor.

Kaynak: Serbesiyet
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.