Vahit Aba: Kürtçe için 2022 yılı yol haritasını belirleyeceğiz
.
Vahit Aba, Anadil Haftası etkinlikleri kapsamında bir atölye düzenleneceğini belirterek “Atölye sonrasında Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil ve Kültür Ağı olarak, Kürtçe için 2022 yılı yol haritasını belirleyeceğiz, ortak bir açıklama yapacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Rûdaw’ın bültenine katılan Kürt Dil Platformu (Platforma Zimanê Kurdî-PZK) Üyesi ve PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba, "21 Şubat Dünya Anadil Günü" kapsamında 17-23 Şubat tarihleri arasında ilan edilen "Anadil Haftası" etkinlikleri hakkında bilgi verdi.
Anadil Haftası etkinliklerinin oluşturulmasına ilişkin konuşan Aba, şu ifadeleri kullandı.
“Kürt Dil Platformu ve Kürtçe alanında çalışma yürüten diğer oluşumlar olarak öncesinde toplantı yaparak Anadil Haftası için bir yol haritası belirledik. Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Kürt Dil ve Kültür Ağı (TORA Kurdî) ve Diyarbakır Barosu gibi kurumlar olarak ortak bir yol haritası oluşturduk.”
“Kürtçe için 2022 yılı yol haritası belirleyeceğiz”
Atölye düzenleyeceklerini aktaran Aba, ardından ortak bir açıklama ile 2022 yılı yol haritasını kamuoyu ile paylaşacakları bilgisini verdi.
Aba, şöyle konuştu:
“Dile yönelik bilincin oluşması hedefiyle hareket ediyoruz. Bu çerçevede 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nü başlangıç olarak kabul ettik. 21 Şubat’ta dil ve dil siyaseti üzerine bir atölye yapacağız. Kurum ve parti liderleri katılacak.
Kuzey’de Kürtlerin Kürtçe üzerine ortak bir dil siyasetinin benimsemesi taraftarıyız. O yüzden de bir atölye yapılmasında mutabık kaldık.
Atölye sonrasında Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil ve Kültür Ağı olarak, Kürtçe için 2022 yılı yol haritasını belirleyeceğiz, ortak bir açıklama yapacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız.”
“Türkçe hangi hakka sahipse Kürtçenin de bu haklara sahip olması lazım”
Aba, Kürtçeye yönelik bir rapor hazırladıklarını belirterek şunları dile getirdi:
“Ankara’ya giderek tüm partileri ziyaret ettik. Aynı zamanda AB temsilcileri, konsoloslukları ziyaret ettik. Kürtçe için hukuki bir rapor hazırladık. Bu raporu onlara ilettik. Raporumuz ‘Kürtlerden ne istiyoruz, devletten ne istiyoruz ve uluslararası camiadan ne istiyoruz’ şeklinde idi. Uluslararası kurumlarla iletişime geçtik.
Dil olarak Türkçe hangi hakka sahipse Kürtçenin de bu haklara sahip olması lazım. Örneğin Kürtçe eğitim veren üniversite kurulmalı dedik. Dil bölümlerinin açılması lazım, kimya ve fizik gibi alanlarda Kürtçe eğitim verilmeli dedik.”
Aba, devamında “Kürtlerden her alanda Kürtçeyi kullanmasını istiyoruz. Günlük hayatlarında Kürtçeyi esas dil olarak kullanmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Rûdaw
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.