Vefat ve başsağlığı

Vefat ve başsağlığı

.

A+A-

Halit Bazencir (Alattn, Murad) Fransa’nın başkent Paris’te yakalandığı amansız hastalık sonucu, bütün müdahalelere rağmen 31/08/2024 tarihnde hayatını kaybetti. Naaşı doğup büyüdüğü, bedel ödedğ Çevlike (Bngöl) getirilerek ailesi, arkadaşları, sevenleri ve Çevlik halkının katılımıyla 3 Eylül 2024 tarihinde defnedildi.

Bazencîr, Bingöl/Merkez-Düğernan köyünde 01/12/1961 tarihinde doğdu. İlk ve orta öğrenmn Çevlikte okudu. Genç yaşta sol ve yurtsever çevrelerle tanışıp yurtsever ve devrimci mücadelede yerini aldı.

H.Bazencir, Zeki Adsız’ın kurduğu ve bir dönem sonra Ağabeyi Faik Bazencir’e devrettiği Deng

Kitabevnin kurulduğu günden kapandığı güne kadar, her türlü baskı ve işkencelere karşı drenerek işletti. Deng Kitabevi, Çevilkte sol ve sosyalist düşüncenin, yurtsever ve demokratik mücadelenin yayılmasında, gelişmesinde ve Kürdistan halkına yönelik her türlü baskı, sindrme ve asimilasyona karşı mücadelede aydınlatıcı bir rol oynamıştır.

Hakkında birçok dava ve soruşturmalar açıldı. Baskı, işkence ve tutuklamalar sonucunda can güvenliği nedeniyle Fransa’nın başkenti Paris’e, 1985 tarihinde iltica etmek zorunda kaldı.

Kısa bir zaman içinde Fransızca öğrenerek, Saint-Denis Vincennes Üniverstesinin Sanat Tarih bölümüne kayıt oldu. Eğitimine devam ederken Kürd Ressam Remzi Raşa ile tanışıp, atölyesinde resim dersleri aldı. Daha sonra 1988 yılında eserlerini serglemeye başlayarak profesyonel sanat alanına ilk adımını atmış oldu.

Bir süre sonra eserleri sanat camasında büyük bir ilgi ile karşılanarak sanat çevrelernde tanınan ve sevilen bir sanatçı olarak yerini aldı. Sanatçı aynı zamanda ‘’La Capitale Galerie’’ kurucularındandır. Eserleri Avrupa’nın farklı şehirlernde ve sanat fuarlarında sergilenerek, birçok sanatseverin koleksyonlarında yerini aldı.

Genç sanatçının aramızdan erken ayrılışı sanat dünyası ve halkımızın ulusal demokratk mücadelesi için bir kayıptır.

Onu, sevgi ve saygı ile yad ediyoruz, ışıklar içinde yat Sevgili Ressamımız.

Ruhun şad olsun Sevgili kardeşimiz, gönlümüzde hep yaşayacaksın…

Ailesi ve Arkadaşları

Not: Bu acı günümüzde bizleri yalnız bırakmayan dost, arkadaşlarımıza ve Çevlik halkına en içten duygularımız ile teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.