VİDEO - Uygulamalı tarih dersi, teknoloji bağımlılığından uzak tutuyor

VİDEO - Uygulamalı tarih dersi, teknoloji bağımlılığından uzak tutuyor

.

A+A-

Çocuklar Mehmet Gürbüz’ün öğrettikleri doğrultusunda çamura hayal dünyalarına göre çeşitli şekiller vererek tablet ve cep telefonu gibi teknoloji bağımlılığından da uzak kalıyorlar.

camurdan-uertim-1.jpeg

Seramik sanatı dersinde Mezopotamya ve Anadolu’nun kadim medeniyetlerinin kullandığı çanak çömlekler, semboller ve figürler yapılarak adeta uygulamalı tarih dersi veriliyor.

camurdan-uertim-2.jpeg

Kil, çamur ve benzeri malzemelerin fırınlanması yoluyla yapılan çeşitli nesnelerin oluşturulduğu bir sanat türü olan Seramik sanatı, tarih boyunca birçok kültürde ve toplumda yaygın olarak kullanılmış.

camurdan-uertim-3.jpeg

Seramik nesneler arasında çanak, çömlek, vazo, heykeller, tabak, duvar objel, testi, kase ve farklı bir çok örnek yer alıyor. Diyarbakır’daki Okyanus kolejleri de öğrencilerinin bilgi, beceri ve yaratıcılıklarını arttırmak için seramik dersi veriyor.

camurdan-uertim-4.jpeg

Seramik derslerinde öğrenciler Mezopotamya ve Anadolu’daki medeniyetlere ait çeşitli sembolleri figürler, çanak çömlekler yaparak adeta uygulamalı tarih dersi görüyor.

ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASINI GELİŞTİRİYOR

Diyarbakır’da da Görsel Sanat Öğretmeni olan Mehmet Gürbüz, 15 yıldır gerek özel atölyesinde ve gerekse de çalıştığı Diyarbakır Okyanus Kolejlerinde öğrencilere verdiği seramik sanatı dersinde harikalar yaratıyor.

camurdan-uertim-9.jpeg

Ana sınıfı, ilk ve ortaokul ile Lise öğrencilerine Seramik dersi veren Mehmet Gürbüz, öğrencilerini yaratıcı potansiyellerini keşfetmelerine de olanak sağlıyor.

camurdan-uertim-6.jpeg

Hayal dünyaları geniş olan ve çamurla oynamayı seven çocuklar Mehmet Gürbüz’ün pratik dersi sayesinde çamurdan birbirinden ilginç nesneler yaparak hoşça vakit geçirirken tablet ve telefon gibi teknolojik aletlerden de bir sürede olsa uzak kalıyorlar.

camurdan-uertim-7-001.jpeg

Kille ve çamurla çeşitli nesneleri adeta oyun oynar gibi yapan çocuklar çamurdan oluşturdukları eserleriyle de gururlanırken ruhsal ve bilişsel yönden de gelişiyor, odaklanma, el ve göz koordinasyonunu sağlama açısından büyük fayda sağlıyorlar.

SANATI KÖYÜNDE ÖĞRENMİŞ

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Amedi köyünde doğan ve seramik sanatını çocuk yaştayken büyüklerinden öğrendiğini dile getiren Mehmet Gürbüz, “dedelerimiz bu mesleği komşuları olan Ermenilerden öğrenmiş. Bende onlardan öğrendim. Küçüklüğümden beri çamurdan çeşitli nesneler yapmaya meraklıydım. Ve yıllar içinde bu becerimi daha da geliştirdim.

camurdan-uertim-8.jpeg

Diyarbakır’da bu sanatı bende gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum. Bu nedenle de Diyarbakır Okyanus Kolejlerinde eğitim veriyorum. Çocuklarımızı tableti telefon gibi teknoloji bağımlılığından kurtarmak gerekiyor. Kilin bu konuda olumlu etkisi bulunuyor. Bu dersi alan ve pratik yapan çocukların motor kasları gelişiyor, konsantrasyon ve dikkat becerileri çok gelişiyor. Çamura adeta oyun oynar gibi çeşitli şekiller vermeye çalışıyorlar. Ortaya bir nesne çıkardıklarında da çok mutlu oluyorlar“ dedi.

UYGULAMALI TARİH DERSİ

Mezopotamya ve Anadolu’dan birçok medeniyetin izlerinin bulunduğunu belirten Mehmet Gürbüz, seramikten yaptığı nesnelerin büyük bölümünü ise yine bu medeniyetlerin sembollerinden faydalanarak oluşturduğunu belirterek,

camurdan-uertim-10.jpeg

“Kültürel çalışmalar kapsamında Mezopotamya ve Anadolu’daki medeniyetlerin izlerinden faydalanarak eserler üretiyoruz. Bu bir nevi uygulamalı tarih dersi oluyor. Klasik çalışmalarımızda ise çanak ve çömlek yapıyoruz. Ancak bu da daha çok doğu ve batı sentezi ile modern çalışmalardan oluşuyor. Çalışmalarımızda malzeme olarak torna kilive, modelaj kalemleri kullanıyoruz.“

Kaynak: Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.