Washington'dan New York'a ‘Kürt sorunu çözülsün’ yürüyüşü
.
‘Ortadoğu’da Kürt sorununa dikkat çekmek için’ Washington'dan New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne yürüyen Diyarbakırlı Kani Xulam, "Sorun müzakere ile çözülmeli” dedi.
Amerikan Kürt Enformasyon Ağı (American Kurdish Information Network) yöneticisi Kani Xulam'ın 1 Temmuz’da Washington'dan başladığı ve New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde sona erecek yürüyüşüne devam ediyor.
Xulam, “Meşa Azadîyê” (Özgürlük Yürüyüşü) adını verdiği yürüyüşü, 24 Temmuz’da Lozan Anlaşması'nın 100. yıl dönümünde tamamlayacak. 24 günlük yürüyüşü 24 yerde konaklayarak sürdüren Kani Xulam, “Her gün başka bir yerdeyim. Her gün başka bir ailede kalıyorum. Her biri birbirinden farklı ve savaşa karşı, barış ve özgürlükten yana insanlar" dedi.
‘KÜRT SORUNU BARIŞLA ÇÖZÜLSÜN’
Ortadoğu’da Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülebileceğine dikkat çekmek istediğini ifade eden Xulam, “Amacım Lozan Anlaşması'nın 'şiddete dayalı' bir anlaşma olduğunu göstermek. Bu anlaşma sonucu Kürt halkının iradesi yok sayılmış ve o günden beri kabul edilmemiştir. Kürt halkının uğradığı bu adaletsizliğin son bulması ve iradesinin kabul edilmesi gereklidir. Ortadoğu’daki Kürt sorununun karşılıklı müzakere çerçevesinde, sivil söylemler ile çözülmesi gereklidir. Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesi için yürüyorum” dedi.
‘KİNG VE GANDİ’Yİ ÖRNEK ALDIM’
43 yıldır Amerika’da yaşayan Kani Xulam, tarihteki sivil itaatsizlik eylemlerini örnek gösterdi ve “Özgürlük Yürüyüşü”ne ilham veren isimler için şunları söyledi: “ABD'deki 43 yılımın 30 yılını Washington’da geçirdim. Bir tek Kürtler değil, başka halklar da haklarını kaybetmiştir. Ve bu halkların hepsi dövüşerek ya da savaşla haklarını elde etmedi. Sivil itaatsizlik eylemlerinin önemli örnekleri de var. Benim örnek aldıklarım da bu eylem biçimleridir. Bence Ortadoğu’nun böyle eylemlere ihtiyacı vardır. Amerika’da bu sivil itaatsizlik eylemlerini takip etme, okuma ve araştırma imkanım oldu. Martin Luther King ve Mahatma Gandi tarihteki sivil itaatsizlik eylemlerinin temsilcileridir. İkisini de çok etkileyen Tolstoy’u da okuyup anlama şansım oldu. Hepsinden etkilenerek bu yürüyüşü yapmaya karar verdim.”
‘HER HALK KENDİ KADERİNİ BELİRLER’
Xulam, yürüyüşü boyunca videolar çekiyor, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe yaptığı konuşmaları sosyal medya hesabından paylaşıyor. Bu videolarla Kürtlerin içinde bulunduğu durumu anlatmaya ve duyurmaya çalıştığını belirten Xulam, “Özgürlük, aynı zamanda siyasi özgürlük, anadilde konuşma özgürlüğü, fikir özgürlüğü ve benim hayallerimde özgür ve bağımsız bir Kürdistan’dır. Kürt halkı kendi iradesiyle hareket etmeli ve kendi kaderini tayin etmelidir. Özgür bir Kürdistan’da Türk, Fars, Arap askeri, polisi olmaz. Halklar karşılıklı ilişki ve hoşgörü içerisinde yaşar, emperyalizm olmaz. En önemlisi her halk kendi kaderini belirler. Her din ve kültür saygıyla değer görür. Bunun için her gün yürüyüşten videolar paylaşıyorum. Yürürken Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hikayeler anlatıyorum. Kürtleri ve özgür Kürdistan’ı anlatıyorum” diye konuştu.
‘ORTADOĞU’DA BİR KÜRT SORUNU VAR'
Yürüyüşü sırasında zaman zaman başka insanların da kendisine eşlik ettiğini belirten Xulam, şöyle konuştu: "24 günün sonunda iki hedefim var, ilki bir kamuoyu oluşturmak. Mümkünse Amerika bazında bu konunun dile gelmesi ve Kürt halkının yaşadıklarına dikkat çekerek müzakere ortamı yaratmak. Mevcut durumda Ortadoğu’da bir Kürt sorunu var ve Kürtler tek başına bundan sorumlu değil. Kürtlerin sorunlarını konuşabileceği ülkelere ve bu sorunu çözmek için masaya oturacağı dostlara ihtiyacı var. Ben bu dostların çoğalması için bir kamuoyu yaratmak istiyorum. Kürt sorununun çözümünde de bu dostların yardımını sağlamayı amaçlıyorum."
Kani Xulam Kimdir?
Kani Xulam 1960 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kulp’ta tamamladı. 1980 askeri darbesinden önce yurt dışına çıktı. University of Toronto, University of California at Santa Barbara ve American University’de lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. İlgi alanı siyaset ve tarih olan Kani Xulam, 30 yıldır Kürtler için hak mücadelesi yürütüyor. Xulam, çalışmalarını Amerikan Kürt Enformasyon Ağı'nda (American Kurdish Information Network’da) yürütüyor.
Evrim Deniz / Gazete Duvar
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.