İran’da idam edilen, Şahram Ahmadi, idam cezasına çarptırıldıktan sonra internette yayınlanan son videosunda, "Yargıç bana, Sünni, Kürt ve rejime karşı olduğun için yargılanıyorsun" diyor.
İran, sayı belirtmeden bazı kişilerin idam edildiğini açıkladı.
Sürgündeki İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri de idam edilenlerle ilgili bir açıklama yaptı. Örgüt, sayılarının 21 olduğunu söylediği kişilerin silahlı mücadeleyle ilgisi olmadığını, sadece siyasi muhalif ve aktivist olduklarını savundu.
İdam edilenler arasında Doğu Kürdistan'dan aktivist Şahram Ahmadi de var. Ahmadi’nin idam cezasına çarptırıldıktan sonra hapiste gizlice çektiği video hızla paylaşılmaya başlandı. Ahmadi, idam kararıyla sonuçlanan yargılama sürecinin adil olmadığı ve kendisini savunma imkânına erişimin engellendiğini söylediği görülüyor.
Ahmadi kendisine sürekli hakaret ettiğini anlattığı yargıcın, "Senin 3 suçun var: Sünnisin, Kürtsün, rejime karşısın" dediğini aktarıyor ve kendisine yöneltilen "devlete silah kaldırma" suçunu reddettiğini söyleyerek, "Bırakın silahı, bende küçük bir bıçak bile bulamadılar" diyor.
"Adil olmayan bir şekilde yargılandım. Kendimi savunmama izin verilmedi. Bir avukatı bile tayin edemedim. Duruşma sırasında yargıç sürekli benim değerlerime hakaret etti. Bana '3 suçun var; birincisi Kürtsün, ikincisi Sünnisin, üçüncüsü ise rejime karşısın’ dedi. Silah taşıma suçlaması yöneltildi bana. Halbuki bende küçük bir bıçak bile bulamamışlardı. Yanlış hiçbir şeyi yapmadım. Hiç kimseyi öldürmedim. Yaptığımız tek şey onlara ‘Siz bizim değerlerimize, dilimize, ritüellerimize ve halkımıza hakaret ediyorsunuz’ demekti."
1987 doğumlu Şahram Ahmadi, Doğu Kürdistan'ın Senendec kentinde doğdu. 2009’da tutuklanan Ahmadi, Senendec kentindeki hapiste 33 ay boyunca tek başına bir hücrede yattı. 2014’te Şahram hakkında idam cezası kararı çıktı. Şahram 3 yıllık tutukluluk süresi boyunca ailesiyle görüştürülmedi.
İran, idam listesinde ikinci
Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International'a (Uluslararası Af Örgütü) göre İran, geçen yıl 977 kişiyi idam etti.
İnsan hakları kuruluşları, yargılamaların adil yapılmadığını belirterek idamları eleştiriyor.
Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre geçen yıl dünyada en çok idam Çin'de infaz edildi.
1000'den fazla kişinin idam edildiği Çin'i sırasıyla, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan izliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.